Oyuncaklar Çocuklara Zararlı Mı?

Oyuncaklar Çocuklara Zararlı Mı?
Paylaş

SİZİN İÇİN BURADAYIZ

Öneri ve Şikayetlerinizi Bize Yazın

* Bu alanlar gerekli

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın 2021 yılında yayınladığı bir rapora göre çocukların oyuncakları %25 oranında zararlı kimyasal içeriyor. Kimyasallar,  en çok plastik oyuncakları yumuşak ve elastik hale getirmek için kullanılıyor. Ayrıca oyuncakları yanmaya dayanıklı hale getirmek için de kimyasallar kullanıyor. Bunların dışında yüzey aktif maddeler, stabilizatörler, renklendiriciler ve koku vericiler de oyuncaklarda bulunan kanserojenler. 

Oyuncakların çoğunda içerdikleri zararlı maddelerle ilgili etiket bilgileri yer almıyor bu nedenle ebeveynler satın alacakları oyuncakların zararlı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olamıyor. Palstiklerin içerdiği kimyasalların vücuttaki etkisi tam olarak bilinmiyor. Kanser ve kısırlığa neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle çocuk ve gençler, vücutlarının yüzey alanı- beden ağırlığı oranının yüksek olması, yüksek metabolizma hızları, doku ve organların hızlı büyümesi nedeniyle kimyasalların etkisine daha açıklar. 

Çocukların oyuncaklardaki kimyasallara maruz kalma yoğunluğu, oyuncakla temas davranışına göre de değişiyor. Evdeki oyuncak miktarı, çocuğun oyuncağı ağzına götürme alışkanlığı, oyuncakla oynama süresi kimyasala maruz kalma süresini etkileyen faktörler. Ayrıca yumuşak oyuncaklar, sert oyuncaklara göre zararlı kimyasallara daha çok maruz bırakıyor. 

Batı ülkelerinde bir çocuğun ortalama 18 kg plastik oyuncağa sahip olduğu saptanmış. Konunun uzmanları, yumuşak plastik oyuncaklardan çok sert oyuncakların tercih edilmesini ve oyuncakların bulunduğu odanın sık havalandırılmasını tavsiye ediyor. Çünkü oyuncakların bulunduğu odada, zararlı kimyasallar havaya da yayılıyor ve solunum yolu ile alınması, temasla alınmasından daha çok etkili oluyor.  Çocukların özellikle uyuduğu odada, plastik, renkli, kokulu oyuncakları bulundurmamak gerekiyor. 

Özetle dikkat:

  • Yumuşak plastik oyuncaklar yerine sert oyuncakları tercih edin.
  • Çok ucuz, markasız oyuncaklarla çocuğunuzun odasını doldurmayın.
  • Çocuğunuzun oyuncaklarının bulunduğu odayı sık havalandırın
  • Plastik, renkli, kokulu oyuncakları oynamadığı zamanlarda çocuğunuzun odasında tutmayın.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Doktorları