40 Yaş Üstü Göz Check-up

40 yaş üstü, görme sağlığının bozulmaya başladığı bir dönemdir. Görme fonksiyonunu gerçekleştiren süreç ve yapıların dejenere olmaya başlaması ile görme ile ilgili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Bu check-up paketinde yapılan tüm işlem 15 dakikanızı alacak göz muayenesidir. Yılda bir kez yaptıracağınız check-up ile ilerde yaşam kalitenizi bozacak bir çok hastalığı engellemeniz elinizde. Üstelik sadece görme ile ilgili değil, genel vücut sağlığınızla ilgili bir çok durum da yapılacak muayene sonucu belirlenebilir.

Kırma bozuklukları muayenesi

Göz merceği, esneme özelliği olan bir yapıdır. Bu özelliği sayesinde net görme sağlanır. Göz merceğinin ilerleyen yaşla esnekliğini yitirmesi sonucu odaklanma ve net görme bozulur. Bu duruma presbiyopi denir. 35-40 yaşlarında başlayan presbiyopi, 60 yaşlarına kadar devam eder. Presbiyopi durumunda en sık kullanılan yöntem gözlük kullanmaktır. Ancak bu gözlüklerin, her iki gözün presbiyopi derecesinin ayrı ayrı belirlenerek kişiye özel yapılması gerekir. Hazır, numaralı gözlük kullanmak, presbiyopinin daha da ilerlemesine sebep olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla ölçüm yaparak presbiyopi derecelerinin belirlenmesi göz sağlığımız için gereklidir. Ayrıca presbiyopinin, lens, cerrahi gibi tedavileri de uygulanmaktadır. Kişiye özel bir değerlendirme yapılarak alternatif bir uygulama kararı da verilebilir.

Glokom

Glokom, göz küresinin iç basıncının yükselerek göz sinirini tahrip etmesi sonucu görmenin azalması ve körlüğe kadar gidebilen bir hastalıktır. 40 yaş üzerindekiler, ailesinde glokom olanlar, şeker ya da tiroid hastalığı olanlar, yüksek dereceli miyop ve hipermetrop olanlarda glokom daha sık görülür. Başağrıları, bulanık görme, cisimlerin etrafında ışık görme gibi belirtileri olan glokom çok kez belirtileri fark edildiğinde ilerlemiş olabilir. Bu nedenle erken dönemde göz içi tansiyon ölçümü ve göz sinirinindeki tahribatın tespit edilmesi ile glokom tanısının konması, tedaviye başlanarak hastalığın ilerlemesini durduracak ve körlüğe kadar gidebilecek sonuçlardan koruyacaktır. Bu nedenle 40 yaş üzerinde, özellikle risk oluşturan durumlara sahipseniz mutlaka belli aralıklarla glokom taraması yaptırmanız gerekir.

Katarakt

Katarakt, göz merceğinin matlaşarak saydamlığını yitirmesidir. Gece görüşünde azalma, ışığa duyarlılık, göz kamaşması, renklerde solma, kitap okumada zorluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan kataraktın tedavisi cerrahidir. Belirtilerin görüldüğü kimselerde basit bir göz muayenesi ile katarakt teşhisi konur. Katarakt, ameliyatla yeni mercek yerleştirilmesi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Teşhis konduktan sonra hastanın görme bozukluğu yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye başladığı zaman ameliyat kararı verilebilir.

Göz dibi muayenesi

Göz dibi, kılcal damarların dışardan muayene ile görüldüğü tek yerdir. Bu nedenle muayenesi ve göz dibindeki kılcal damarların durumuna ait gözlemler kişinin sağlığı bakımından çok önem taşımaktadır. Diyabet, hipertansiyon, kolesterol düzeyinin yüksek olması, sigara kullanımı gibi hastalık ve durumlarda damar yapısı bozulmuşsa bu durum, göz dibi muayenesinde belli olur. Damar yapısındaki bozulmanın derecesi kişinin bir çok hastalığa aday olduğunu gösterir. Kılcal damarların yapısının bozulması tüm organları etkiler. Bu durum zamanla ilerleyen bir çok hastalık ve rahatsızlığın sebebidir. Unutkanlık, beynin bilişsel fonksiyonlarındaki bozulma, cinsel işlev kaybı, eklem dejenerasyonları, görme ve işitmede azalma, kalp ileti ve fonksiyon bozuklukları damar kalitesinin azalmasına bağlı ortaya çıkan bazı durumlardır. Kılcal damarların açık ve sağlam olması, tüm organların sağlıklı olması ile ilintilidir. Göz dibi muayenesi ile kılcal damarların durumu hakkında doğrudan damarları görerek bilgi sahibi olunur. Bu nedenle çok değerli bir muayene yöntemidir.

Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı):

Makula, göz küresinin arka tabakası olan retina üzerinde göz sinirinin çıkış noktasıdır. Göz dibi muayenesinde sarı renginden dolayı “sarı nokta” da denir. Damarsal yapının bozulmasına bağlı olarak makulanın da tahrip olarak duyarlılığını kaybetmesi sonucu ortaya çıkan Makula Dejenerasyonu, körlüğe kadar gidebilen bir hastalıktır. Erken tanısında göz dibi muayenesi çok önemlidir.

Paylaş