Bursa Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Plastik ve Rekonstruktif cerrahi bölümü, insan vücudunda doğumsal anomaliler, kazalar veya hastalık nedeniyle ortaya çıkan biçim ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenen tıbbi birimdir. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümü çok geniş alanda hizmet sunmaktadır. Diğer cerrahi branşların aksine işlev yönünden iyileştirmenin yanında estetik açıdan da müdahaleler söz konusudur.
Plastik ve rekonstruktif bölümünde, estetik alanından rekonstrüksiyona gidildikçe işlevsel açıdan yapılan düzeltmeler daha çok önem kazanmaktadır. Plastik cerrahi her ne kadar estetik cerrahi ağırlıklı olarak bilinse de rekonstrüktif cerrahi ile özellikle el cerrahisi, mikro cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi ve yanık tedavisi yapılabilmektedir.
Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Nedir?
Plastik ve rekonstruktif cerrahi, insan vücudunda meydana gelen deformasyonlar ve çeşitli işlev bozukluklarının estetik ve rekonstruktif cerrahi müdahalelerle onarılmasına yardımcı olan önemli bir temel tıbbi birimdir. Doğuştan veya sonradan gelen tüm biçim ve işlev bozuklukları plastik ve rekonstruktif cerrahi ile iyileştirilmektedir. Plastik ve rekonstruktif cerrahinin ilgili alanı ve ilgilendiği rahatsızlıklar oldukça geniş bir yelpazede yer almaktadır.
Plastik ve rekonstruktif cerrahinin ilgi alanına giren bazı önemli rahatsızlıklar; yüz şekil bozuklukları, meme estetiği, çene ve yüz kemiklerindeki biçim bozuklukları, bebeklerde yarık dudak ve damaklar, kopan uzuvların onarılması ve genital organlardaki şekil bozuklukları olarak sayılabilir. Plastik cerrahi, estetik ve rekonstruktif amaçlı gerçekleştirilen tüm alanları kapsamaktadır.
Plastik cerrahi alanın içerisinde yer alan rekonstruktif cerrahi ile daha çok işlevsel müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Rekonstruktif cerrahi ile vücut yüzeyinde bulunan deri, deri altı veya kemiklerin etkilendiği tüm hasarlar veya doğumsal nedenli tüm doku ve organ kayıplarının onarılması mümkün olabilmektedir. Bu önemli cerrahi müdahaleler arasında; farklı kesiler ve uzuv kopmaları, travmatik şekilde oluşan yanıklar, yapışık parmak (sindaktili) ve kronik yaralar sayılabilir.
Plastik ve rekonstruktif cerrahinin kapsamında yürütülen estetik müdahaleler ise daha çok vücut görünüşünün biçimsel açıdan daha güzelleşmesini hedeflemektedir. Bu cerrahi operasyonlarda temel amaç tıbbi bir rahatsızlığın giderilmesinden öte güzellik ve estetik kaygılardır. Plastik cerrahi uzmanlık eğitimi sırasında estetik cerrahi eğitimleri de verilmektedir.
Estetik cerrahinin cazip tarafı genellikle kişilerin kendilerine yakışacağını düşündükleri en güzel ve uygun seçeneği tercih edebilmeleri olmaktadır. Bu amaçla yürütülen başlıca estetik cerrahi operasyonlar; göz kapağı estetiği, burun estetiği, kepçe kulak ameliyatı, gamze yapımı, meme küçültme, yüz ve boyun germe, jinekomasti ameliyatı ve yağ alma olarak sayılabilir.
Plastik ve Rekonstruktif Cerrahinin İlgi Alanları Nelerdir?
Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümü, doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan anomalilerin, biçim ve fonksiyon bozukluklarının iyileştirilmesi ile ilgilenmektedir. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümünün ilgi alanı çok geniş ve ilgilendiği hastalıklar da oldukça çeşitlidir. Bu bölümde tıbbi rahatsızlıkların yanı sıra estetik cerrahi eğitimi alan plastik cerrahlar tarafından estetik müdahaleler de sık sık yapılmaktadır.
Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümünde uygulanan cerrahi girişimlere ve bu alanın ilgilendiği bazı önemli rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Doğumsal ya da sonradan edinilen deformiteler, anomaliler (yarık damak, yarık dudak, doğuştan yapışık parmaklar)
- Cilt kanserleri ve cerrahi tedavisi
- Travma sonrası yüz kemiklerinde meydana gelen kırıklar ve bunların cerrahi yöntemle tedavisi
- Elin travma sonrası fonksiyonel bozuklukları ve el cerrahisi
- Travma ve hastalıklar sonrası meydana gelen açık yaralar
- Göz kapağı bozuklukları
- Tüm vücut yaralanmaları
- Estetik cerrahi
- Genital bölge cerrahisi
- Kronik, iyileşmeyen yaraların tedavisi
- Mikrocerrahi girişimleri
- Meme rekonstrüksiyonu
- Burun estetiği (Rinoplasti)
- Göz kapağı estetiği (Blefaroplasty)
- Kepçe kulak ameliyatı
- Yüz ve boyun germe
- Kilo verilmesi sonrasında vücutta oluşan deformelere yönelik müdahaleler
- Dolgu ve botoks uygulamaları
- Yağ alma (lazer veya vaser)
- Jinekomasti ameliyatı
- Karın, kol veya bacak germe operasyonları
- Deri ve yumuşak dokunun tümörleri
- Baş-boyun tümörleri
- Doğumsal tüm tümörler
- Kanser sonrası kaybolan memenin yerine yenisinin yapılması
- Ağız, yüz ve çene cerrahisi
- Radyasyon veya diğer sebeplerden deri ve deri altında oluşan yaralar