Bursa Psikiyatri
Psikiyatri (ruh hekimliği), başlıca ilgi alanı insan ruhu, psikolojisi ve beyin hastalıkları olan önemli bir tıp dalıdır. Psikiyatri; zihinsel, duygusal ve davranışsal birtakım bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesine odaklanır. Bu alanda uzmanlaşmış hekimlere ise psikiyatrist denilmektedir. Psikiyatri bölümü, davranışlar, ruh hali, bilişsellik ve algılama ile ilgili çeşitli konuları içermektedir.
Psikiyatri rahatsızlıkları bazı hareketler, düşünceler ve duygudurum değişimleri ile kendini göstermektedir. Akıl hastalıkları, ruhsal rahatsızlıklar veya sinirlenme gibi durumlar psikiyatri bölümünün ilgi alanına girmektedir. Beyin de diğer organlar gibi rahatsızlanabilmektedir. Bunun nedenleri arasında genetik yatkınlık veya çevresel etkenler gibi faktörler gösterilebilir.
Psikiyatri Nedir?
Psikiyatri önemli bir tıp dalıdır. İlgi alanları ise beyin hastalıkları, insan ruhu ve psikolojisidir. Günlük yaşamda daha çok akıl hastalığı, sinirlilik hali ve ruh hastalığı olarak görülen durumlar psikiyatri bölümünün başlıca ilgi alanları arasındadır. Psikiyatrik rahatsızlıklar düşünce, davranış ve duygu değişimleri ile kendisini göstermektedir. Psikiyatri bölümü bu tür rahatsızlıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenmektedir.
Psikiyatri tıp dalında ruh-zihin gibi kavramların bedenin işlevlerinden bağımsız olduğu düşüncesi yaygındır. Bölüme adını veren ‘ruh kavramı’ ile beynin duygu, düşünce ve davranışlarıyla alakalı işlevleri anlaşılmaktadır. Bütün işlevsel durumlarda olduğu gibi insan varlığını biçimlendiren işlevlerde hem ruhsal hem de bedensel dış koşullardan etkilenmektedir.
Psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde, hastalıkların çeşitli özelliklerine bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bedene uygulanan, ilaç, elektrokonvulzif tedaviler vb. olduğu gibi duygusal, düşünsel özellikleri veya ilişki dinamiklerini irdelemeyi amaç edinen psikoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Psikiyatrik uygulamalar, bilimsel veriye dayalı ve güvenilirliği test edilmiş olmalıdır.
Psikiyatrinin gelişim süreci ve tarihçesi göz önünde bulundurulduğunda psikiyatrik rahatsızlıkların tanı ve tedavi süreçlerinin bilimsel süreçler baz alınarak yürütülmesi çok önemlidir. Tıbbi yaklaşımların özünde ise rahatsızlığın doğru tanımlanması çok önemlidir. Tedavi sürecinin etkili olabilmesi adına sorunun doğru tanımlanması olmazsa olmazdır.
Bir kişinin ilk psikiyatrik değerlendirilmesi vaka öyküsünün dinlenmesi ve ruhsal durumunun değerlendirilmesi ile başlamaktadır. Sonrasında yapılabilecek birtakım psikolojik testler ve fiziki muayene neticesinde kesin tanıya yaklaşılmaktadır. Bununla birlikte bazen nörogörüntüleme veya diğer birtakım nörofizyolojik tekniklerde tanı konulması adına kullanılmaktadır.
Günümüzde psikiyatrik ilaç ve psikoterapi ile birlikte uygulanan tedaviler epey yaygın bir hal almıştır. Psikiyatrik hastalıklarda tedavi işlevsel bozukluğun düzeyine veya ilgili rahatsızlığın farklı özelliklerine göre yatarak veya ayakta uygulanabilmektedir. Yatarak tedavi gören hastalar psikiyatri hastanesinde tedavi edilebilmektedir.
Psikiyatri kliniklerinde birçok alanda hizmet verilebilmektedir. Bunlar arasında; çocuk veya ailelere yönelik danışmanlık, kişiye özel testler, bilişsel davranışçı tedaviler, çocuklar için zeka testleri, ergen danışmanlığı, çeşitli oyun terapileri ve psikoterapi sayılabilir. Bu rahatsızlıklar genellikle düşünce, davranış ve duygularda meydana gelen normalden farklı değişimlerle kendini göstermektedir.
Psikiyatri Bölümü Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Psikiyatri en yalın tabiriyle ruh sağlı ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bölüm olarak tanımlanmaktadır. Psikiyatri alanı temel olarak çocuk, ergen ve erişkin psikiyatrisi olarak 2 kategoriye ayrılmaktadır. Çocuk ergen psikiyatrisi bölümü, 18 yaşın altındaki çocuk ve ergen bireylerin ruhsal sağlığı ve rahatsızlıkları ile ilgilenirken, erişkin psikiyatrisi, 18 yaş ve üzeri kişilerdeki ruhsal rahatsızlıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenmektedir.
Psikiyatri bölümü genel olarak; anksiyete bozuklukları, depresyon, bipolar bozukluklar, yeme bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıklarla ilgilenmektedir. Psikiyatristler multidisipliner bir anlayışla hastayı değerlendirip uygun teşhisi koyarlar. Psikiyatrik rahatsızlıkların tanısı için; klinik görüşmeler, muayeneler, laboratuvar tetkikleri ve çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Bazı önemli erişkin psikiyatri rahatsızlıklarına şu şekilde değinebiliriz;
- Depresyon
- Bipolar bozukluk
- Bağımlılık
- Anksiyete
- Kaygı bozukluğu
- Geriatrik bozukluk (yaşlılık rahatsızlıkları)
- Obsesif kompülsif bozukluk (OKB)
- Sosyal fobi
- Şizofreni
- Travma sonrası stres bozuklukları
- Uyku ve uyku bozuklukları
- Psikotik bozukluk
- Paranoya
Bazı önemli çocuk ergen psikiyatrik rahatsızlıklara da şu şekilde değinebiliriz;
- Akran zorbalığı
- Çocuklarda yeme bozukluğu
- Çocukluk depresyonu
- Disleksi
- Down sendromu
- Karşı gelme bozukluğu
- Çocuklarda tik bozukluğu
- Öğrenme güçlüğü
- Otizm
- Kaygı bozuklukları
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Okul olgunluğu
Psikiyatristler, psikiyatri alanında uzmanlaşmış ve ruhsal hastalıkların teşhisi ve tedavisinde eğitimli hekimlerdir. Ayakta, yatarak veya her iki yöntemi de kullanarak tedavi edebilirler. Bununla birlikte psikiyatri bölümünün ayrı bir eğitim gerektiren birçok alt uzmanlık alanı bulunmaktadır.