Bursa Psikoloji (Klinik)
Psikoloji, kişinin çevresine vermiş olduğu tepkileri, anlama ve öğrenme süreçlerini, düşünce yapısını, duygularını ve de davranışlarını inceleyen bilim dalı ve de tıbbi bir birimdir. Psikolojinin en temel hedefi kişinin kendisini ve çevresiyle ilişkisinin temelinde yatan davranışsal neden-sonuç ilişkisini kavramaktır. Özellikle psikoterapi yöntemlerini yaygın olarak kullanan klinik psikoloji, araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla uğraşmaktadır.
Klinik psikolojinin çalışma alanı genel olarak, birtakım problemlerin test ve görüşme teknikleriyle değerlendirilmesi, tanı koyulması, çözüm amaçlı müdahale ve çeşitli bilimsel araştırma alanlarını kapsamaktadır. Bu alanda çalışmalar yürüten kişiler klinik psikologlardır. Bireyin tüm yaşamını kapsayabilen psikoloji biliminin ilgi alanları günlük yaşamda hayatın her alanına dokunabilmektedir.
Psikoloji (Klinik) Nedir?
Klinik psikoloji kişinin zihinsel, davranışsal ve duygusal problemlerini inceleyen önemli bir psikoloji dalıdır. Klinik psikoloji önemli bir uzmanlık alanı olarak kişilerin yanı sıra aile yapısı ve topluluklarında hayat boyunca karşılaştıkları problemlerle ilgilenmektedir. Psikolojinin alanı oldukça geniştir. Bu alanda uzmanlaşan ve konusunda bilgi araştıranlara uzman psikolog denilmektedir.
Nasıl fiziksel bir sağlık problemi ile karşılaşıldığında diğer farklı alanlardaki uzman doktorlara danışılıyorsa bireylerin yaşadığı psikolojik problemlerle ilgili de uzman yardımı almak gerekli ve önemlidir. Psikolog, bazı psikolojik ölçüm araçlarından yararlanarak gerekli değerlendirmeyi yapmaktadır.
Psikologlar çeşitli bilimsel teknik ve yöntemleri kullanarak bireylerin psikolojik problemlerini ve ruhsal sıkıntılarını iyileştirmeye yardım etmektedir. Bununla birlikte gerekli hallerde psikiyatriye de yönlendirme yapılmaktadır. Psikolojik ve ruhsal durumun saptanmasında bazı önemli araçlardan yararlanılır. Bunlar arasında; kişilik testleri, gelişim testleri ve nöropsikolojik testler sayılabilir.
Klinik psikolojinin çeşitli dalları bulunmaktadır. Bunlar arasında; pediatrik psikoloji, anormal psikoloji, ağrı psikolojisi, bağımlılık psikolojisi ve psikonöroimmünoloji sayılabilir. Bununla birlikte psikolojinin birçok uygulama alanı da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra; psikoloji bölümü genel olarak, çocuk ve ergen psikolojisi ve yetişkin psikoloji olarak sınıflandırılabilir.
Psikoloji Bölümünün İlgilendiği Hastalıklar Nelerdir?
Psikolojinin hedefi, zihinsel süreçleri ve davranışları tanımlamak, neden ve nasıl meydana geldiklerini açıklamak, ilerideki değişimlerini öngörmek ve bu süreçleri belli bir ölçüde kontrol altında tutabilmektir. Psikoloji biliminin ürettiği bilgi ve uygulamalar, insan faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesi adına birçok alanda kullanılmaktadır.
Psikoloji genellikle; depresyon, kaygı bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, yeme bozukluğu, çeşitli travmalar ve sağlık psikolojisi gibi problemlerle ilgilenmektedir. Bununla birlikte genel olarak yetişkin psikolojisi ve çocuk-ergen psikolojisi olarak 2’ ye ayrılabilmektedir.
Yetişkinlerde görülen bazı önemli psikolojik rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Anksiyete bozuklukları
- Yemek bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Bipolar bozukluk
- Yeme bozukluğu
- Kişilik bozuklukları
- Obsesif- kompulsif bozukluk
- Stres yönetimi
- Panik atak/panik bozukluk
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Evlilik /ilişki problemleri
- Uyum bozuklukları
- Kronik yorgunluk
- Cinsel terapi
- Dürtü kontrol bozuklukları
Çocuk ve ergenlerde yaygın olarak görülen psikolojik problemlere şu şekilde değinebiliriz;
- Korku ve endişeler
- Dikkat eksikliği
- Disiplin sorunları
- Boşanma süreci
- Hiperaktivite bozukluğu
- Özel öğrenme bozukluğu
- Davranış sorunları
- Aile içi çatışma
- Aile içi iletişim problemleri
- Tuvalet eğitimi
- Çeşitli takıntılar
- Okul problemleri