Diş eti hastalıkları genellikle diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu meydana gelmektedir. Ağız ve diş sağlığının korunabilmesi adına diş eti hastalıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş etlerindeki enfeksiyon diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve de tahriş olmasına neden olur. Diş eti hastalıkları erken dönemde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebilmektedir.
Diş eti hastalıklarının belirtilerinin bilinmesi ve bu sayede fark edilerek teşhis konulması tedavisi açısından büyük önem teşkil eder. Hastalığın düzeyine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Diş eti ile ilgili birçok sağlık sorununun belirti vermeden sinsi biçimde ilerlemesi erken müdahale şansını azaltmaktadır. Düzenli olarak yapılacak diş hekimi kontrolleri ile erken dönemde teşhis konulması mümkün olabilmektedir.
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Diş eti hastalıkları, dişlerin etrafını saran dokularda meydana gelen sağlık sorunları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Dişlerin çevresinde bulunan ve onları destekleyen dokuların iltihaplanması ve enfeksiyonu sonucunda diş eti hastalığı oluşmaktadır. Diş eti dokularındaki iltihaplanma, diş etlerinin kızarması, kanaması ve şişmesi gibi belirtilere yol açar.
Diş eti hastalıkları genel olarak kişinin ağız içi hijyenine ve sağlığına dikkat etmemesi, yeterli diş fırçalamama ve diş ipi kullanmama veya yanlış kullanılması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Diş etlerinde ortaya çıkan bir sağlık problemi direkt olarak ağız sağlığını ve dişleri etkileyebilmektedir. Diş eti hastalıkları özellikle ağız sağlığının korunması adına mutlaka tedavi edilmelidir. Diş eti hastalığının erken fark edilerek tedavi edilmesi önemli görülmektedir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon zaman içerisinde diş etlerini çevreleyen kemiklere de yayılarak çiğneme esnasında sorunlara yol açabilir veya diş kaybına sebebiyet verir.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları birkaç aşamada ortaya çıkmaktadır. Diş eti hastalıklarının belirtileri erken evrede fark edilmeyebilir. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, sigara içme alışkanlığı, kronik rahatsızlıklar, hormonal değişimler ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak diş eti hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Diş eti hastalıklarının temel türlerine şu şekilde değinebiliriz;
Gingivitis: En yaygın diş eti hastalığı türüdür ve diğer türlere göre nispeten hafif gelişim gösterir. Dişlerde oluşan plak ve tartar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında ise, diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve fırçalama sırasında dişlerde görülen kolayca kanama bulunmaktadır. Düzenli ağız bakımı ve kontrolleri ile tedavi edilebilir veya önlenebilmektedir.
Periodontitis: Gingivitis hastalığı tedavi edilmezse hastalığın ilerlemesi ile görülebilen rahatsızlıktır. Periodontitis daha ciddi bir diş eti rahatsızlığıdır. Diş etlerinin özellikle dişlere en yakın olduğu bölgede zayıflamalarına neden olabilmektedir. Rahatsızlık kronik bir hal aldığında zaman içinde gelişim göstererek diş kaybına yol açabilmektedir.
Necrotizing Periodontal: Bu diş eti hastalığı diş etlerindeki dokunun ölmesine neden olabilen ve nadir olarak görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle bağışıklık sistemi sorunları kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Diş etlerinde ağrı, şişlik ve dokunun gri bir renk alması gibi belirtiler gözlenmektedir.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?
Diş eti hastalıklarının temel nedeni genellikle bakteri plakları olmaktadır. Bununla birlikte, sistemik rahatsızlıklar, birtakım ilaçlar, sigara kullanımı, stres ve beslenme gibi unsurlar da diş eti sağlığını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Vücudun genelini etkileyen diğer birtakım rahatsızlıklarında komplikasyon oluşturması da söz konusu olabilmektedir. Diş eti hastalıkları belirtildiği üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Diş eti hastalığına neden olabilecek bazı önemli unsurlara şu şekilde değinebiliriz;
- Kötü ağız hijyeni
- Sistemik rahatsızlıklar
- İlaç etkileri
- Sigara içilmesi
- Hormonal değişiklikler
- Genetik yatkınlık
Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Erken evre diş eti hastalıklarının arasında, diş etlerinde kızarıklık, hassasiyet ve şişlik gibi belirtiler bulunmaktadır. Özellikle dişleri fırçaladıktan veya diş ipi kullanımından sonra diş etlerinde kanama görülebilmektedir. Diş etinde meydana gelen enfeksiyon durumu diş eti formunda bozulmalara ve de gözle görülür belirtilere neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar lokal olabileceği gibi ağzın çeşitli bölgelerini de etkileyebilmektedir.
Diş eti rahatsızlıklarının bazı önemli belirtilerine şu şekilde değinebiliriz;
- Parlak, koyu kırmızı veya mor renkli diş etleri
- Diş etlerinde görülen şişme
- Diş etlerinde görülebilen kanama
- Diş etlerine temas durumunda görülen hassasiyet
- Dişleri fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürmek
- Ağrılı çiğneme
- Dişlerde gevşeme
- Dişleri fırçaladıktan sonra diş fırçasında görülebilen pembe renk
- Dişlerin normalden daha uzun görülmesini sağlayan diş eti çekilmesi
- Dişlerin arasında siyah üçgen benzeri yeni boşlukların ortaya çıkması
- Uzun süreli geçmeyen kötü nefes
- Hassas dişler
Diş Eti Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti hastalıklarının tedavisi, rahatsızlığın şiddetine, türüne ve görülen belirtilere göre değişiklik göstermektedir. Ciddi görülen durumlarda diş hekimi tarafından müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Özellikle soğuk etkenlere karşı aşırı tepki görülen hassas dişlerin tedavisinde hassasiyetin derecesine ve mine hasarının düzeyine göre tedavi yöntemleri değişebilmektedir. Erken dönem diş eti hastalıklarının çoğunluğunda cerrahi müdahale gerektirmeyen tedavi uygulamaları mümkün ve yeterli olabilmektedir.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılabilen bazı önemli yöntemlere şu şekilde değinebiliriz;
- Diş temizliği
- Ağız içi sağlığına yönelik uygulamalar
- İlaç tedavileri
- Düzenli doktor kontrolleri
- Ağır diş eti rahatsızlıklarında tercih edilebilen cerrahi yöntemler
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?
Diş eti hastalıklarının önlenmesinde, ağız ve diş sağlığı açısından düzenli biçimde diş hekimi kontrollerine gidilmesi önemlidir. Sağlıklı diş etleri genellikle ağız hijyeninin sağlandığı bilinçli diş bakım alışkanlıkları ile mümkün olabilmektedir. Sağlıklı bir ağız içi ortamı, diş eti iltihabının oluşması ve de diş eti hastalığının kötüleşmesini engellemeye yardımcı olmaktadır. Profesyonel diş temizliği, günlük olarak dişlerin düzenli fırçalanmasına özen göstermek ve diş ipi kullanımı gibi uygulamalar diş eti hastalıklarının önlenmesinde önemli görülmektedir.
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenin sahip olunması, asidik ve şekerli besinlerden uzak durmakta diş eti hastalıklarının oluşma riskini azaltabilmektedir. Bununla birlikte, sigara ve benzeri bağımlılıklar da diş eti hastalıklarının oluşumuna katkı sunabilir. Bu tür alışkanlıklardan uzak durulması diş eti sağlığı açısından önemlidir.