Bursa Çocuk Alerji ve İmmünoloji
Çocuk İmmünoloji ve Alerji bölümü, 0-18 yaş aralığında olan çocukların alerjik hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgilenen, teşhis ve tedavi imkanı sunulan önemli bir tıbbi birimdir. Bağışıklık sistemi ve alerji ile bağlantılı olabilecek rahatsızlıklar genetik unsurları içereceği gibi çevresel etkiyle de ortaya çıkabilmektedir.
Toplum sağlığı açısından çok önemli yer tutan bulaşıcı ve salgın hastalıkların önlenmesi de çocuk immünoloji ve alerji bölümünün görev tanımı arasında yer almaktadır. Bu bölümde yer alan teşhis ve tedavi yöntemleri alanında uzman hekimler tarafınca uygulanmaktadır. Alanında uzman hekimler ile kişiye özel değerlendirme yapılarak, uygun alerjik testlerle etkili bir tedavi programı oluşturulmaktadır.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü Nedir?
Çocuk immünoloji ve alerji bölümü, immünolojik kökenli bir başka deyişle bağışıklık sistemi ile bağlantılı çoğu rahatsızlığın teşhis ve tedavisinin yapıldığı önemli bir tıbbi birimdir. Çocuk immünoloji ve alerji bölümünde aynı zamanda çevresel ve genetik unsurların etkisi ile ortaya çıkabilecek alerjik hastalıklarında teşhis ve tedavisi yapılmaktadır.
İmmünolojik ve alerji kaynaklı pek çok hastalık bulunmaktadır. Daha çok bağışıklık sistemi olarak bilinen immün sistemde, herhangi bir sebepten dolayı görülebilecek zayıflık hali genelde enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaya sebebiyet vermektedir. Alerji ise immün sistemin aslında zararsız olan alerjenlere karşı aşırı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkabilen rahatsızlıkları kapsamaktadır. Bu hastalıkların çocukluk döneminde ortaya çıkan türlerine çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları denilmektedir.
Alerji durumu, çocuğun bağışıklık sisteminin gerçekte zararsız olarak kabul edilen bir maddeye (alerjen) karşı aşırı tepsi göstermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu alerjenler arasında, polenler, ev tozu akarları, küf sporları, bazı besinler, böcek ısırıkları ve evcil hayvan tüyleri gibi çeşitli maddeler bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi, solunum yolları ve vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilmektedir.
Alerji şikayeti görülen çocuklara doğru tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanması çok önemlidir. Kanda alerji testleri, besin ve ilaç testleri, solunum fonksiyon testleri, deri, yama gibi teşhis yöntemleri teşhis konulabilmesi adına uygulanabilen çeşitli yöntemlerdir. Teşhis konulması akabinde ise ek olarak çeşitli laboratuvar testleri yapılabilir. İlaç tedavisi ve alerjiye yönelik aşı tedavisi uygun görüldüğü durumlarda tercih edilebilir.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Çocuk immünoloji ve alerji bölümü, çevresel ve genetik faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkabilen, immün sistem ve alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Alerjik hastalıkların yanı sıra, bağışıklık sisteminin incelendiği, immün yetmezlik temelli ve çeşitli enfeksiyon tiplerinin teşhis ve tedavisi de bu bölümde gerçekleştirilmektedir.
Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları bölümünde teşhis ve tedavisi yapılan başlıca rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Astım
- Göz alerjileri
- Alerjik nezle
- Alerjik rinit
- Bronşit
- Sinüzit
- Besin alerjileri
- Böcek alerjileri
- İlaç alerjileri
- Egzama (atopik dermatit)
- Ürtiker (kurdeşen)
- Ağır alerjik reaksiyonlar
Bu rahatsızlıklar genel olarak, ciltte kızarıklık ve kaşıntı olarak belirti verebileceği gibi, nefes darlığı, burun akıntısı, ishal, hırıltılı nefes alma, kusma, karın ağrısı, kuru öksürük ve dışkıda kan veya mukus gibi semptomlarla da kendisini gösterebilmektedir.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümünde Yapılan Testler Nelerdir?
Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları bölümünde teşhis ve tedavi amacıyla yapılacak testler önem teşkil etmektedir. Öncelikle kişinin şikayetine bağlı olarak ayrıntılı öyküsü dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Gerekli görüldüğü hallerde, çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleri de yapılabilmektedir.
Çocuk immünoloji ve alerji bölümünde uygulanan testlere şu şekilde değinebiliriz;
Prick Test: Prick testi, sırta veya kolun, dirseğin alt kısmına alerjen sıvı damlatılarak uygulanan ve de çizme testi olarak da bilinen testtir. Yaygın olarak uygulanmakta olan ve herhangi bir ağrı, acıya sebep olmayan bu test sayesinde, bitki polenleri, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlardan kaynaklanan alerjiler ve ev tozu alerjileri tespit edilebilmektedir.
IgE Testi: Şüphe duyulan spesifik bir alerjene karşı uygulanan kan testidir. Spesifik olarak yapılan IgE testi genel bir alerji taraması değil, belirli bir alerjen grubunu tespite yönelik uygulanan testtir.
Patch Test: Yama testi olarak bilinen bu test ile, vücudun dış yüzeyine temas eden maddelere karşı gelişim gösteren reaksiyonların, ürtiker ve dermatit gibi alerjik durumların teşhisi yapılabilmektedir.
Bu test yöntemleri ile birlikte; intradermal test, spirometri, rinomanometri, provokasyon testi, deri testi ve solunum fonksiyonu testleri gibi çeşitli testlerde uygulanabilmektedir.