Bursa Çocuk Kardiyolojisi

Bebeğin anne karnında geçirdiği sürede dahil, 18 yaşına kadar olan süreçteki çocukların kalp sorunları ile ilgilenen tıbbi birim çocuk kardiyolojisidir. Çocuklarda ki kalp problemleri doğumsal (konjenital) olacağı gibi sonradan da görülebilir. (edinsel) Çocuk kardiyolojisi bölümünde 18 yaşa kadar olan çocukların yanı sıra doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan yetişkinlerle de ilgilenilmektedir.

Bazı hallerde henüz anne karnında bulunan bebeğin kalbinde gelişimine bağlı olarak birtakım problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu sağlık sorunları anomaliler olarak da bilinir. Bu anomalilerin bazıları klinik açıdan önemli görülmeyebilir ancak bazıları mutlaka tedavi edilmelidir. Kalp rahatsızlıkların da erken tanı ve tedavi büyük önem teşkil etmektedir. Kalp rahatsızlıklarının genellikle genetik ve çevresel faktörler ile ortaya çıktıkları kabul edilse de çoğu rahatsızlığın nedeni henüz net olarak saptanamamıştır.

Çocuk Kardiyolojisi Nedir?

Çocuk kardiyolojisi, anne karnından 18 yaşına kadar olan çocukların kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen önemli bir tıbbi birimdir. İnsanda kalbin gelişimi döllenmeyi takiben 2 ay içerisinde tamamlanmaktadır. Doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının büyük bir kısmı doğumdan sonraki bir yıl içerisinde gözlense de bazı durumlarda anne karnında da tespit edilebilir.

Çocuk kardiyoloji bölümünde, anne karnındaki bebeğin kalp sorunlarının tespit edilmesi, doğuştan gelen kalp hastalıkları, kalp romatizması gibi nispeten ilerleyen dönemde gözlenebilen kalp rahatsızlıklarının tanı ve tedavisi yürütülmektedir. Ekokardiyografik değerlendirmeler ile hastaların durumu hakkında fikir edinilebilmektedir. Çocuk kardiyolojisi bölümünde, efor testi, 24 saatli tansiyon izleme ve ritim holter gibi testler de uygulanabilmektedir.

Çocuklarda görülen kalp rahatsızlıklarının bazı önemli belirtileri arasında; kilo alamama, gelişim yetersizliği, üfürüm, morarma, sık nefes alma, sık solunum yolu enfeksiyonu, göğüs ağrısı, hareketleri tolere edememe ve göz kapaklarında şişme belirtilebilir. Çocuklardaki doğumsal kalp rahatsızlıklarının birçoğu tedavi gerektirmezken bazı durumlarda girişimsel tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Çocuklarda kalp rahatsızlıkları günümüzde oldukça yaygın olarak görülmektedir.  Bu nedenle özellikle rutin kalp muayenelerinin aksatılmaması önemle tavsiye edilmektedir. Doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının nedenleri arasında, gebelik döneminde annenin enfeksiyon geçirmiş olması, bazı ilaçların kullanımı ve annenin kronik rahatsızlıkları gösterilebilir. Zararlı alışkanlıklar, alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelere anne karnında maruz kalmakta kalp rahatsızlıkları bakımından önemli bir risk faktörüdür.

Günümüzde girişimsel kardiyolojik yöntemlerin kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılması hızlı bir biçimde artış göstermiştir. Birçok kapak ya da damar darlıkları artık anjioya gerek kalmadan açılabilmektedir. Cerrahiye gerek duyulmadan tedavi edilebilen rahatsızlıklarda azımsanmayacak düzeydedir. Girişimsel kardiyolojik tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahalelerin riskleri asgariye indirilerek birçok avantaj elde edilir.

Çocuk Kardiyolojisi Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?

Çocuk kardiyolojisi bölümü çeşitli alanlar ve başlıklarla ilgilenmektedir. Çocuk kardiyolojisi bölümünün ilgi alanlarına temel olarak şu şekilde değinebiliriz;

  • Doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının teşhis, tedavi ve takibi
  • Sonradan edinilen kalp rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve takibi
  • Spor öncesi değerlendirme
  • Fetal ekokardiyografi
  • Göğüs ağrısı, üfürüm, çarpıntı, bayılma gibi bulguların değerlendirilmesi
  • Ritim ve ileti bozukluklarının teşhis, tedavi ve takibi

Çocuk kardiyolojisi bölümünde birçok rahatsızlık ile ilgilenilmektedir. Çocuklarda görülen kalp rahatsızlıklarının bir kısmı herhangi bir belirti vermezken bazı belirtiler hafif bazıları ise ağır seyredebilir. Bununla birlikte, çocukluk döneminde görülen birçok hastalık dolaşım sistemi ve kalbide etkileyebilmektedir. Doğumsal hastalıklar, romatizmal hastalıklar, enfeksiyon rahatsızlıkları, karaciğer, böbrek ve diğer sistem hastalıkları örnek olarak verilebilir.

Çocuklarda görülebilen, 3 ana kalp hastalıkları başlıklarına şu şekilde değinebiliriz;

  • Doğumsal hastalıklar
  • Ritim ve ileti bozuklukları
  • Romatizmal hastalıklar
Paylaş

Bursa Çocuk Kardiyolojisi Doktorları