Bursa Anestezi ve Reanimasyon
Anestezi ve reanimasyon, cerrahi operasyonlarda hastanın ağrı duymadan ve güvenli bir biçimde operasyonu geçirmesini sağlayan ve önemli durumlarda kişinin hayatı fonksiyonlarının kontrol ve takip edildiği önemli bir tıbbi birimdir. Bu alanda görev yapan uzmanlar, hastanın konforunu sağlamak ve yoğun bakım servislerindeki kritik durumdaki hastaların bakım süreçlerini yönetmekte görev alırlar.
Hastaların cerrahi operasyonlar sırasında herhangi bir ağrı duymasının önüne geçmek amacıyla kullanılan ilaçlar, anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından belirlenir ve takip edilir. Özellikle anestezinin insan vücudu üzerindeki birtakım olumsuz etkilerini en aza indirmek ve hastanın ameliyat sonrasında sağlıklı bir biçimde uyanmasını sağlamak anestezi ve reanimasyon uzmanının en önemli sorumlulukları arasındadır.
Anestezi ve Reanimasyon Nedir?
Yaygın olarak anestezi olarak bilinen bu tıbbi birimin reanimasyon tarafı daha çok hastaların hayata geri döndürülmesini ifade etmektedir. Anestezi, tüm ameliyat öncesi uyuşturma ve uyutma çeşitlerinin genel adı olarak bilinmektedir. Reanimasyon ise, duran solunum veya dolaşım sisteminin yeniden canlandırılması adına yapılan işleme denilmektedir.
Anestezi ve reanimasyon bölümü özellikle cerrahi operasyon sırasında ortaya çıkabilecek tıbbi problemlerin giderilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Anestezi ve reanimasyon birimi cerrahi operasyon sürecinin her aşamasında görev almaktadır. Anestezinin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; genel, bölgesel, lokal anestezi ve sedasyon uygulamaları olarak tanımlanabilir.
Kişinin yaşamsal fonksiyonlarında herhangi bir değişiklik olmaksızın, refleksel aktivitede azalma ve geçici bilinç kaybı hali genel anestezi olarak tanımlanır. Genel anestezinin temel amacı uygun cerrahi koşulların sağlanmasıdır. Hastanın bilincinin açık olmasına rağmen herhangi bir ağrı duymadığı anestezi türü ise bölgesel anestezi olarak isimlendirilir. Başta doğum olmak üzere çeşitli ameliyatlarda tercih edilebilen bir anestezi yöntemidir.
Genellikle bölgesel anestezi ile karıştırılan bir diğer anestezi türü ise lokal anestezidir. Sünnet, diş çekimi, estetik işlemler gibi durumlarda yaygın olarak kullanılan lokal anestezide işlemin yapılacağı alan birtakım anestezi ilaçları ile uyuşturulur. Tıbbi müdahalenin daha kolay uygulanabilirliği adına tercih edilebilen bir diğer anestezi yöntemi ise sedasyondur. Uygulanan sedatif ilaçlar sayesinde kişideki endişe, kaygı, korku, huzursuzluk ve heyecan gibi duyguların giderilmesi sağlanır.
Bunlarla birlikte; epidural anestezi, spinal anestezi ve kombine spinal epidural anestezi gibi çeşitli anestezi yöntemleri de bulunmaktadır.
Anestezi ve reanimasyon bölümünün birtakım önemli görevlerine şu şekilde değinebiliriz;
- Operasyona hazırlanan hastaya uygun çeşit ve dozda anestezi verilmesi
- Ameliyat sırasında hastanın uygun pozisyonda olmasında hekimlere yardımcı olmak
- Operasyon sırasında hastanın damar ve hava yolunun açık olmasını sağlamak
- Anestezinin etkisinin başlamasından bitişine kadar fizyolojik değerlerin takip edilmesi ve kayıt altına alınması
- Ameliyat sırasınca hastanın ısı, kan ve sıvı kaybının engellenmesi
- Anestezi etkisinden uyandırılan hastaların solunum, kalp ve şuur durumu ve olası komplikasyonlar açısından değerlendirmek
- Ağır durumda olan hastaların yoğun bakım ünitesinde takip edilmesi ve tedavisinin sağlanması
- Ameliyat sırasında hayati önem teşkil eden tansiyon, nabız gibi değerlerin kontrol edilmesi
Anestezi ve Reanimasyon Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Anestezi ve reanimasyon bölümlerinde çok çeşitli hasta gruplarına hizmet verilebilmektedir. Anestezi uzmanları, teşhis, tıbbi tedavi ve hastaların yaşam kalitesini artırabilmek amacıyla diğer tıbbi bölümlerle entegre bir biçimde hizmet sunmaktadır.
Genel anestezi kişinin tüm vücudunun uyuşturularak bilincinin kapatılması olarak bilinmektedir. Genel anestezi; kol, bacak, karın gibi bölgesel ameliyatlar, solunum sorunu olması durumu ve kalp ve akciğer hastalıklarına sahip olma hali dışında herkese uygulanabilmektedir.
Bölgesel anestezi ise genellikle, kol, bacak gibi belirli bölgeyi veya bedenin belden aşağısını ilgilendiren operasyonlarda tercih edilmektedir. Lokal anestezi ise bölgesel anesteziye kıyasla vücudun daha küçük bir kısmına uygulanmaktadır. Bununla birlikte kişiye anestezi uygulanıp uygulanamayacağının kontrolü önem teşkil eder. Ameliyat öncesinde hastadan alınan anamnez ve yapılan bazı testler ile bu durum belirlenebilmektedir.
Aksi bir durum söz konusu olmadığı tüm hallerde, tercih edilecek uygun anestezi yöntemi tüm hastalara uygulanabilmektedir. Belirtildiği gibi hastalara genel anestezi dışında bölgesel ve lokal anestezi türleri de kolaylıkla uygulanabilmektedir.