Bursa Çocuk Cerrahisi
Çocuk cerrahisi bölümlerinde, doğumdan önce bilinmekte olan ve çocukluk döneminde gelişim gösteren çeşitli travma ve hastalıkların cerrahi tedavisi gerçekleştirilmektedir. Çocuk cerrahisi tıbbi birimi, 0-18 yaş grubu çocuklarla ilgili birçok cerrahi işlemi kapsamaktadır. Çocuk cerrahisi bölümünde çocukların ürolojik problemlerinin de tanı ve tedavisi mümkün olmaktadır.
Yetişkinlerin cerrahi tedavisinden ayrı olarak yalnızca çocuklara uygulanan cerrahi işlemlerde uzmanlaşmış olan bu tıbbi birim, diğer birimlerle koordineli olarak çalışmaktadır. Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu çocukluk döneminde gerçekleşen cerrahi müdahaleler çocukların tüm yaşamını etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocuklara uygulanan bu cerrahi işlemler alanında uzman, tecrübeli hekimler tarafından yürütülmelidir.
Çocuk (Pediatrik) Cerrahisi Nedir?
Çocuk cerrahisi (pediatrik cerrahi) bebeklik, çocukluk ve ilk gençlik dönemi yani 0-18 yaş arası görülen cerrahi rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen önemli bir tıbbi bölümdür. Oldukça geniş bir yelpazede hizmet sunan çocuk cerrahisi bölümü; onkolojik cerrahi, çocuk jinekolojisi, laparoskopik ve torakoskopik cerrahi müdahaleler, sindirim sistemi cerrahisi, kalp dışı göğüs cerrahisi, ağır doğumsal anomaliler, apandisit, fıtık ve inmemiş testis gibi birçok alanı kapsamaktadır.
Çocuklar için uygulanmakta olan cerrahi işlemler, geniş bir yelpazede çocukların; anatomik, psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarını dikkate alarak gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte çocuk cerrahisi bölümünün kapsamı oldukça geniş olduğundan diğer sağlık birimleriyle koordineli bir şekilde hareket edilmektedir. Çocuk cerrahisi tıbbi birimi genel cerrahiden farklı olarak çocuk hastalıkları ile ilgilenen bölümdür.
Çocuk cerrahisi bölümü doğuştan veya sonradan gelişim gösteren birçok çocuk hastalığının yanı sıra; trafik kazaları, düşme ve benzeri kaynaklı vücut travmaları, kesici ve delici aletlerin neden olduğu karın ve göğüs travmaları ve de hırpalanmış çocuk sendromu gibi birçok hastalıkla ilgilenmektedir. Bağışıklık sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemiş olmasından ötürü enfeksiyon hastalıkları karşısında daha az dirençli olan çocuklar, fiziksel travmalara karşı yetişkinlere nazaran çok daha dirençli olabilmektedirler.
Çocuk Cerrahisi Bölümü Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Çocuk cerrahisi bölümü, kalp ve sinir sistemi rahatsızlıkları dışında tüm hastalıklarla ilgilenmektedir. Karın duvarı kusurları, göğüs duvarı deformiteleri, yapışık ikizlerin ayrılması, çocukluk dönemi tümörleri, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hormonal rahatsızlıklar, solunum sistemi hastalıkları ve baş-boyun cerrahisine kadar birçok alan çocuk cerrahisi bölümü kapsamına girebilmektedir.
- Çocukluk dönemi solunum sistemi rahatsızlıkları
- Çocukluk çağı sindirim sistemi hastalıkları
- Çocukluk çağı hormonal hastalıklar
- Baş ve boyun cerrahisi
- Çocukluk dönemi kanser hastalıkları
- Karın ağrıları (apandisit vb.)
- Bir veya iki testisin keseye inmemiş olma durumu
- İdrarın penis üstünden veya altından yapılması durumu
- Sünnet işlemi ile sünnet derisinin yapışık olması hali
- Karın bölgesinde oluşabilen iltihap durumu
- Kabızlık
- Guatr
- Göbek akıntıları
- Dil bağı
- Endoskopik işlemler
- Boyun, göğüs kafesinde eğrilik veya şekil bozuklukları
- Doğum anomalileri
- Karın fıtığı
- Karaciğer, dalak, bağırsaklar ve böbreklerle ilgili cerrahi işlem gerektiren durumlar
- Acil batın enfeksiyonları
Bunlarla birlikte, fetüsün gelişimi sırasında genetik olarak çocuğa aktarılan rahatsızlıklar veya çevresel faktörlerin neden olduğu anomaliler, gebelikte kullanılan ilaçlar ve geç gebelik sonucu ortaya çıkabilen şekil ve fonksiyon bozuklukları bebeklerde çocuk cerrahisini ilgilendiren hastalıklara yol açabilmektedir.