Bursa Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi

Sağlık alanında çok önemli bir yere sahip olan yetişkin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hayati tehlikesi bulunan hastaların 24 saat kesintisiz takibi sağlanarak sağlık bakım hizmetleri gerçekleştirilmektedir. Yoğun bakım ünitelerindeki hastalar yoğun bakım uzmanları tarafından takip edilmektedir.

Yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalara yüksek standartlarda ve son derece özenle sağlık hizmeti verilmesi büyük önem taşımaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde hastalar sık periyotlarda kontrol edilmekte ve hastalarla ilgili tüm veriler düzenli olarak kayıt altına alınmaktadır.

Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi Nedir?

Yoğun bakım ünitesi, hayati sağlık sorunu bulunan ve yakından takip edilmesi gereken hastaların düzenli olarak takip, tetkik ve tedavi hizmetlerinin karşılandığı büyük öneme sahip bir tıbbi birimdir. Yoğun bakımda tedavi gören hastalar 24 saat boyunca kontrol edilmektedir. Bununla birlikte yoğun bakım üniteleri, sağlık durumu hızla veya aniden kötüleşen hastalara erken ve etkili bir biçimde müdahale edilebilmesi imkanı da sunmaktadır.

Yetişkin yoğun bakım ünitelerinde, erişkin hastalar başta olmak üzere; nörolojik, hematolojik, kardiyak, solunumsal vb. hayati sağlık sorunları bulunan hastaların bakım ve tedavi süreçleri yürütülmektedir. Yetişkin yoğun bakım üniteleri, anestezi ve yoğun bakım uzmanları yönetiminde 7 gün 24 saat sağlık hizmeti verebilen tıbbi birimlerdir.

Yetişkin yoğun bakım ünitelerinde, organların fonksiyon yetersizliğine neden olabilecek unsurlar ortadan kaldırılmaya çalışılmakta ve de bazı durumlarda hastalar ömür boyu yaşamsal destek ünitelerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu nedenle yoğun bakım üniteleri hastane içerisinde özel olarak yer alan ve özel donanımlı, kendine has işleyişi ve tıbbi donanımı olan sağlık birimleridir. Yetişkin yoğun bakım ünitelerinde, modern tıbbin sağladığı her türlü ekipman veya teknoloji kullanılabilmekte ve de yoğun bakıma yönelik bilgi ve becerisi olan uzman hekim ve hemşireler tarafından multidisipliner bir anlayışla bu birimler yönetilmektedir.

Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların sağlık durumlarının hassaslığı göz önüne alındığında, bu birimlerde sürdürülen sağlık hizmetlerinin verimli şekilde ilerleyebilmesi, enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi gibi hedeflere yönelik çok ciddi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle, yoğun bakımda tedavi gören hastalarla ancak günün belirli bir saatinde görüşülmekte veya bazı hallerde yalnızca yoğun bakım sorumlularından bilgi alınabilmektedir.

Yetişkin yoğun bakım üniteleri olabileceği gibi, hastanelerde bulunan yoğun bakım üniteleri çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Bunlara genel olarak; cerrahi yoğun bakım ünitesi, yeni doğan yoğun bakım ünitesi, koroner yoğun bakım ünitesi, çocuk yoğun bakım ünitesi, medikal yoğun bakım ünitesi ve anestezi yoğun bakım ünitesi olarak belirtilebilir. Yetişkin yoğun bakım ünitesi, ameliyatlar, kazalar, çeşitli hastalıklar ve travmalar nedeniyle hayati fonksiyonları aksayan hastalara hizmet vermektedir.

Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?

Takip edilen hastalığın tıbbi alanına göre yoğun bakım üniteleri sınıflandırılmaktadır. Yetişkin yoğun bakım ünitesi de hastalık sınıfına özel uygun ekipman ve hekimlerle hizmet vermektedir.

Yetişkin yoğun bakım ünitelerinde ilgilenen bazı önemli hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;

  • Kalp ameliyatları, beyin cerrahileri ve organ nakli gibi büyük cerrahi operasyonlar
  • Akciğer yetmezliği bulunan hastalar
  • Kafa travması veya omurilik yaralanması gibi ağır travma geçiren hastalar
  • Beyin damarlarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan inme
  • Karaciğer, böbrek, kalp gibi hayati öneme sahip organların yetmezliği
  • Ağır nörolojik belirtilerle seyreden beyin ve omurilik rahatsızlıkları
  • Koma vb. bilinç düzeyinde gerilemelere sebebiyet veren hastalıklar
  • İlaç veya madde kullanımına bağlı olarak gelişen zehirlenme vakaları
  • Diyabet vb. ciddi komplikasyonları bulunan dahili rahatsızlıklar
  • KOAH gibi solunum problemine yol açan rahatsızlıklar
  • Ciddi enfeksiyon hastalıkları
  • Beyin kanaması geçiren hastalar
Paylaş

Bursa Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi Doktorları