Menepoz Nedir? Menepoz Ne Zaman Başlar? Nasıl Tedavisi Edilir?

Paylaş

Öncelikle belirtmekte fayda var ki Menopoz bir hastalık değildir. Ortalama 47-51 yaş aralığındaki kadınlarda görülen dönemsel geçiş evresine Menopoz denir. Dönemden kasıt ise; kadının üreme çağının sona ermesidir. Bu dönemde, yumurtalık faaliyetlerinin sona ermesi ile adet döngüsü kalıcı olarak kesilir.

Çeşitli evreleri bulunan Menopoz sürecinde, kişinin genetik mirası ve çevresel faktörler gibi unsurların etkisi ile farklılıklar görülebilmektedir.Son derece doğal, biyolojik bir dönem olan Menopozun öncesi ve sonrasında yaşanabilecek rahatsızlıklara, ilgili tüm birimlerimizle, bütüncül bir yaklaşım ile tanı ve tedavi hizmeti sunmaktayız.

 
 
 
 
 

Menepoz Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yumurtalık faaliyetlerinin sona ermesi ile kadınlardaki adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlanan Menopoz, doğal biyolojik bir süreçtir. Ortalama 47-51 yaş arası başlayan Menopoz dönemi, kişiye göre farklı yaşlarda da görülebilmektedir.

Menopozun 3 ayrı dönemi bulunmaktadır. Menopoz öncesi dönem; Perimenopoz,  Menopoz dönemi ve menopoz sonrası dönem; Postmenopoz. Adet döngüsündeki düzensizlik, sıcak basması, vajinal rahatsızlıklar, istemsiz idrar kaçırılması bir takım menopoz belirtileridir. Menopoz sonrası bir takım hastalıklar tetiklenebilir, bunlara karşı dikkatli olmak gerekir. Bu sebeple, Menopozun tedavi yöntemleri bütüncül olarak el alınmalıdır.

Menopoz, özet ile; kadınlarda, yumurtalık faaliyetlerinin sona ermesi ile adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi, dolayısıyla üreme çağının sona ermesi olarak tanımlanabilir. Adet döngüsünün 12 ay boyunca görülmemesi Menopoz dönemine işaret eder. Ortalama 47-51 yaş aralığında görülebilen bu biyolojik süreç için kesin bir yaş verilmesi uygun değildir. Çeşitli unsurların etkisi ile her kadın bu döneme farklı yaşlarda girebilir.

 
 

Menepoz Dönemleri Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı sınıflandırmaya göre menopozun 3 ayrı evresi bulunmaktadır. Bu evreleri aşağıda sizler için tanımladık;

Perimenopoz; Bireyin menopoza yaklaştığına dair belirtilerin görülmeye başladığı döneme verilen isimdir. Menopoz öncesi dönem olarak tanımlayabileceğimiz bu süreçte yumurtalık faaliyetleri devam eder ancak azalır. Yani bu dönemdeki kişi hamile kalabilir. Genel olarak  3-4 yıl sürebilen bu dönemde, 12 ay boyunca adet görülmemesi üzerine, Menopoz dönemine geçilmiş sayılır.

Menopoz; Bu dönemde yumurtalık faaliyetleri tamamen sona erer ve bunun sonucunda ilk adet kanaması ile başlayan doğurganlık dönemi de son bulmuş olur.

Postmenopoz; Menopoz döneminden sonraki yılları kapsayan postmenopoz döneminde, menopozun belirtilerinde azalma görülür. Bu dönemde, osteoporoz (kemik erimesi) ve kalp hastalıkları gibi riskli olan çeşitli hastalıklar görülebilmektedir. Risk altında olan bireyin, hekim gözetiminde rutin kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

 
 

Menepoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz semptomları her kadında farklılık gösterebilmektedir. Ancak özellikle Menopoz dönemine geçiş evresinde adet kanamalarının düzensiz görülmesi yaygın olarak gözlenir.

Bununla birlikte, sizler için çeşitli Menopoz belirtilerini aşağıda maddeler halinde sıraladık;

  • Ruh halinde ani değişiklikler,
  • Sıcak basması,
  • Gece terlemeleri ve cilt kuruluğu,
  • Kilo alımı ve uyku sorunları,
  • Memede dolgunluk kaybı ve vajinal kuruluk,
  • Unutkanlık ve tahammülsüzlük,
  • Menstrüel  kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreli kanama.
  • Adet kanamalarındaki düzensizlik sık sık hamilelik süreci ile karıştırılabilmektedir. Emin olmak adına hamilelik testi yaptırılmasında fayda vardır.

Menepoz Nasıl Teşhis Edilir?

Menopoz öncesi dönemde görülebilecek belirtilere değindik. Belirtilerin görülmesi  perimenopoz döneme girildiğini işaret eder. Ek olarak yapılması gereken bir test yoktur.  Menopozun, İlgili dönemde, aynı semptomların görülebileceği başka süreç veya hastalıklarla karıştırmaması adına hamilelik testi, çeşitli hormon testleri, kan testi vb. testler yaptırılabilir. Özellikle düzensiz adet kanamaları, sıcak basması, halsizlik ve kemik erimesi (osteoporoz) başlangıcı tarzı şikayetler sonucu birey yoğun huzursuzluk ve kaygı hissedebilmektedir. Bu aşamada, gerekli kontrollerin yapılması adına hekime danışılmasında büyük fayda görülür.

İnsana ait her biyolojik geçiş sürecinde yaşanabilecek kaygı sorunlarının giderilmesi ve hayat kalitesinin düşmemesi adına, aile ve arkadaş çevresi ile ilişkiler geliştirilebilir veya hekimden psikolojik destek alınabilir.

 
 

Menepoz Nasıl Tedavi Edilir?

Menopozun bir hastalık olmadığını belirttik. Dolayısıyla, herhangi bir hastalığın tedavi yöntemlerinin belirlenmesi yaklaşımı ile konuyu ele almamak gerekir. Ancak, bu döneme bağlı olarak, özellikle postmenopoz yani menopoz sonrası dönemde bazı ciddi hastalıkların görülebilme olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Bu hastalıklara örnek olarak;

Kalp hastalıkları,
Osteoporoz(kemik erimesi),
Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar,
Cinsel ve vajinal rahatsızlıklar verilebilir.

Bu rahatsızlıkların yaygın olarak görülebilenlerine değineceğiz.

Menopozda görülen en yaygın rahatsızlıklardan biri sıcak basmasıdır. Sıcak basmasına karşın, mutlaka hekim gözetiminde olmak kaydıyla Östrojen tedavisi uygulanabilir. Bunun yanında düşük dozda alınan bazı antidepresanların da tedavi de etkili olabildiği gözlenmiştir. Östrojen tedavisi ayrıca kemik erimesi hastalığının tedavisine de yardımcı olabilmektedir.

Yaygın olarak görülebilen bir diğer rahatsızlık ise vajinal rahatsızlıklardır. Özellikle istemsiz idrar kaçırılması hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Cinsel olarak aktif olmak, o bölgedeki kasların gevşemesini engelleyerek idrar kaçırmanın önüne geçebilir. Bununla birlikte, pelvis kaslarının güçlendirilmesi amacıyla yapılabilecek egzersizler de etkili olabilmektedir.

Hatırlatmakta fayda var ki, her türlü rahatsızlığın olumsuz seyrine etki eden; sigara, alkol, dengesiz beslenme, düzensiz uyku gibi kötü yaşam rutinlerinden vazgeçilmesi, Menopozun tüm evrelerinde önem teşkil etmektedir.

Menopoz döneminin doğal biyolojik sürecin bir parçası olduğunun ve görülen rahatsızlıkların da geçici olduğunun altını çizdiğimizi belirterek, sevdiklerinizle birlikte geçirebileceğiniz mutlu ve daha sağlıklı bir gelecek dileriz.