Bursa Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyonlar vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilen, virüs, bakteri ya da parazitlerin sebep olduğu ve bulaşıcı özellik gösterebilen hastalıklar olarak tanımlanabilir. Klinik mikrobiyoloji alanın da ise bu tür enfeksiyonun sebep olduğu rahatsızlıklar üzerinde çalışılmaktadır. Klinik mikrobiyolojinin ana çalışma alanı laboratuvardır. Teşhis yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde ve çeşitli antimikrobiyal ilaçlarla birçok enfeksiyon hastalığının tanı ve teşhisi mümkün olabilmektedir.

Mikrobiyoloji laboratuvarları enfeksiyon nedenli rahatsızlıkların teşhisi ve tanısında çok önemli rol oynamaktadır. Bu hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalar çeşitli yöntem ve testlerle laboratuvar ortamında saptanabilmektedir. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde aşırı dirençli mikroorganizmaların neden olduğu hastane enfeksiyonları izlemek ve önlemek klinik mikrobiyoloji alanı ve ilgili hekimlerin önemli görevleri arasındadır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nedir?

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümü, virüs, bakteri, mantar veya parazit gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklarla ilgilenen tıbbi birimdir. Bu hastalıkların tanı ve tedavisi ile uğraşılmaktadır. Mikrobiyoloji, hayvan sağlığı, insan sağlığı, endüstri ve tarım gibi alanlarla ilgilenmektedir. Tıp alanını konu alan mikrobiyoloji ise klinik mikrobiyoloji olarak bilinir.

Klinik mikrobiyolojinin çalışma alanı laboratuvar ortamlarıdır. Bu bilim dalı enfeksiyon hastalıklarından ayrı tutulamaz. Çünkü, enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi klinik mikrobiyolojiden tıbbi biriminden geçmektedir. Enfeksiyon, vücudun neredeyse her bölgesinde olabilen, bakteriler, virüsler veya parazitlerin sebep olduğu bulaşıcı olabilen hastalıklar olarak tanımlanmaktadır.

Enfeksiyon hastalıkları geniş yelpazede birçok hastalık türünü barındırabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu, grip, ishal, AIDS, tüberküloz, menenjit gibi ciddi rahatsızlıklar enfeksiyon hastalıklarına örnek verilebilir. Ateş, enfeksiyon hastalıklarının en yaygın belirtisi olduğundan enfeksiyon hastalıklarının belirlenmesi ve izlenmesinde önemli rol oynayan bir unsurdur.

Mikrobiyoloji laboratuvarlarında enfeksiyon hastalıklarının tanı ve takibi yapılabilmektedir.  Bu hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalar ilgili laboratuvar ortamlarında tespit ve takip edilebilir. Enfeksiyon hastalıklarına tanı koyulurken, mikroskobik inceleme, antikor testleri, PCR, kültür testi gibi yöntemlerde yararlanılır. Mikrobiyolojik test sonuçları kişinin klinik bulguları ile birlikte değerlendirilerek doğru tanı koyulması hedeflenmektedir.

Ateşin enfeksiyon hastalıklarının en yaygın belirtisi olduğuna değindik. Ateş ile birlikte, ateş olmaksızın ortaya çıkan öksürük tablosu, boğaz ağrısı, baş ağrısı, deri döküntüsü, lenf bezlerinde görülen büyüme, eklem şikayetleri ve idrar yapmada zorluk gibi semptomlarda enfeksiyon hastalıklarının habercisi olabilmektedir.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından biri aşı olarak değerlendirilir. İlgili uzmanlar tarafından enfeksiyon hastalığına ilişkin aşı uygulaması yapılabilmektedir. Özellikle risk gruplarına göre aşılama yapılarak hasta olmadan korunma imkanı sağlanabilir. Hemen hemen herkes hayatı boyunca en az bir kez enfeksiyon hastalıklarına yakalanmıştır. Fakat bağışıklık sistemi düşük olanlar enfeksiyon hastalıklarına yakalanma bakımından daha risk altında görülmektedir.

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde ilk adım hastalığa neden olan enfeksiyonun belirlenmesidir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmaya göre tedavi planı değişiklik gösterebilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda genellikle antibiyotik tedavisi, viral enfeksiyonlarda ise antiviral ilaçlar ve dinlenme tavsiye edilmektedir.  Mantar veya parazitlere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar da ise, antifungal ve antiparaziter ilaçlar ile tedavi mümkün olabilmektedir.

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Hastalıkları Nelerdir?

Virüsler, bakteriler, parazitler veya mantarların neden olabileceği birçok hastalık türü enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji bölümünün alanına girebilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları insandan insana; su, hava, yiyecekler veya temas yoluyla bulaşabilir. Ortamda bulunan mikroorganizmalara maruz kalınarak da hastalıklar bulaşabilmektedir.

Bazı önemli enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji alanını ilgilendiren hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Alt solunum yolu enfeksiyonları
  • İshal
  • Hepatitler
  • Paraziter hastalıklar
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon rahatsızlıkları
  • Nedeni bilinmeyen ateş durumu
  • Menenjit
  • Hastane enfeksiyonları
  • Kuduz hastalığı
  • Tetanoz
  • Salmonella
  • Tifo
  • Kolera
  • Veba
  • Kırım Kongo kanamalı ateşi
  • Kemik ve eklem enfeksiyonları
  • Döküntüyle seyreden enfeksiyonlar
  • Hayvanların neden olabileceği enfeksiyonlar ( kene, hayvan ısırması vb.)
  • Bruselloz

Enfeksiyon hastalıklarında yaygın olarak gözlenen kandaki yüksek CRP değeri ve bazı değerlerin yüksekliği teşhis adına önemli görülmektedir. Klinik mikrobiyoloji laboratuvar testlerinin enfeksiyon hastalıkları açısından yorumlanmaları enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Paylaş

Bursa Klinik Mikrobiyoloji Doktorları