Bursa Onkolojik Cerrahi
Onkolojik cerrahi, özellikle kanserin cerrahi tedavisine odaklanmış bir tıbbi uzmanlık alanıdır. Kanser hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde genellikle farklı uzmanlık alanlarından multidisipliner bir yaklaşımla yararlanılabilmektedir. Onkolojik cerrahi alanında kanser tedavisinin yanı sıra, duyulan ağrıyı hafifletme ve kansere bağlı olarak gelişen bazı semptomların giderilmesine yönelikte çalışmalar yürütülmektedir. Onkolojik cerrahlar tedavi aşamasının yanı sıra kanser hastalığının tanısında da aktif rol oynamaktadır.
Cerrahi onkoloji alanının temel amacı tümörlü dokuyu ya da bölgeyi vücuttan tamamen uzaklaştırabilmektir. Kanserli dokunun vücuttan tamamen ayrılmasının mümkün olmadığı hallerde dahi cerrahi onkoloji çoklu tedavinin bir parçası olarak önemli bir rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda onkolojik cerrahinin kanser teşhisi ve tedavisinin birçok aşamasında kullanıldığı söylenebilir.
Onkolojik Cerrahi (Kanser Cerrahisi) Nedir?
Kanser, günümüzde dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı gittikçe artan ciddi bir sağlık problemidir. Güncel dünya kanser istatistiklerine göre ölüm nedenleri arasında ilk sırada kanser gelmektedir. Ülkemizde ise nedeni bilinen ölüm nedenleri arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra en yaygın görülen ikinci ölüm sebebi olarak dikkat çekmektedir. Bu verilerden de anlaşılıyor ki kanser günümüzde çağın hastalığı olarak tanımlanabilir.
Kanserin kesin tedavisinden söz etmek günümüzde hala mümkün değildir. Ancak gelişen teknolojik imkanlar ile çeşitli tedavi seçenekleri geliştirilmeye devam etmektedir. Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasından onkolojik cerrahi kanser tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Vücutta zararlı görülen tümörlerin tespit edilip çıkarılması biçiminde uygulanmaktadır. Cerrahi uygulamalar kanser tedavisinde tek seçenek olmayıp genellikle tedavinin ilk basamağını oluşturmaktadır.
Onkolojik cerrahi, kanser tedavisinde kullanılan ilk basamak tedavi seçeneklerinden biridir. Onkolojik cerrahi yöntemleri tüm kanser türlerinde kullanılabilmektedir. Tümörün vücuttan cerrahi yöntem ve teknikler ile çıkarılması temel prensibine dayanmaktadır. Cerrahi tedavi kanserin herhangi bir evresinde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, vücudun belirli bölgesinde kanser riski taşıyorsanız bunu önlemek amacıyla ve de hem kanser öncesi hem de kanser sonrasında kansere dönüşme olasılığı olan bölgeyi çıkarmak adına onkolojik cerrahi tedavisi uygulanabilmektedir.
Kanserin cerrahi yollarla tedavi edilmesi multidisipliner bir tedavi anlayışı gerektirmektedir. Hastaların tedavisine yönelik süreçler ise kişiye özel olarak gelişir. Tümörün boyutları, hastanın genel sağlık durumu, genetik yatkınlık durumu gibi unsurlar göz önüne alınarak tedavi planı hazırlanmaktadır. Bu unsurlar ele alınarak hastanın cerrahi operasyona uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Bununla birlikte, onkolojik cerrahi müdahalelerinin mutlaka ilgili alanda özelleşmiş uzmanlar tarafından uygulanması gerekmektedir.
Onkolojik Cerrahi (Kanser Cerrahisi) Hangi Amaçla Yapılmaktadır?
Onkolojik cerrahi önemli bir kanser tedavi yöntemidir. Temel amacı vücuttaki kanserli dokunun cerrahi yöntemler ile tamamen vücuttan çıkarılmasıdır. Temel amacı her ne kadar vücuttaki kanserli dokuyu çıkarmak olsa da farklı amaçlar içinde kullanılabilmektedir. Özellikle kanserin teşhisi ve evrelemesi işlemlerinde cerrahi onkoloji önemli bir rol oynar. Onkolojik cerrahi tedavi amacıyla da farklı biçimlerde kullanılabilmektedir.
Kanser tedavisinde kullanılan onkolojik cerrahi yöntemlerinin başarılı olması adına, tümörün alındığı yerde hastalığın nüksetmemesi ve de uzak organ yayılımlarının gözlenmemesi önemli görülmektedir. Kanser cerrahi tedavi yöntemleri arasında kişiye dönük tedavi seçeneklerinde; açık, laparoskopik (kapalı) ya da robotik yöntemler tercih edilebilir. Başarılı olarak görülen bir onkolojik cerrahi uygulamasında, kanserli hücrelerin doğru biçimde temizlenmeleri ile birlikte hastanın daha az ağrı duyması ve diğer tüm fonksiyonların korunması hedeflenmektedir.
Onkolojik Cerrahi (Kanser Cerrahisi) Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Onkolojik cerrahi yöntemleri; genel cerrahi, endokrin cerrahisi, göğüs cerrahisi, jinekolojik onkoloji, üroloji, beyin ve sinir cerrahisi, baş-boyun cerrahisi, ortopedik onkoloji, meme ve onkoplastik cerrahi gibi tıbbi alanlarda uygulanmaktadır. Neredeyse tüm kanser vakalarında uygulanabilen onkolojik cerrahi yöntemleri aynı zamanda tüm hastalar için de uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda hekimin kararıyla kemoterapi ve radyoterapi gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Bununla birlikte, onkolojik cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen bazı önemli kanser türlerine şu şekilde değinebiliriz;
- Akciğer kanseri
- Beyin tümörleri
- Böbrek kanseri
- Ağız kanseri
- Cilt kanseri
- Gırtlak kanseri
- Kalın bağırsak kanseri
- Kemik tümörleri
- Meme kanseri
- Mide kanseri
- Prostat kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Testis kanseri
- Tiroid kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Kolon ve rektum kanseri
- Noninvaziv kanserler
- Vulva kanseri