Bursa Kardiyoloji
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ile ilgilenen önemli bir bilim dalıdır. Eskiden dahiliye bölümünün bir alt dalı olan kardiyoloji, günümüzde ayrı bir tıbbi birim olarak tanımlanmaktadır. Yeni doğan bebeklerden yaşlılara kadar her türlü kalp hastalığının tanı ve tedavisi kardiyoloji bölümünde yapılabilmektedir.
Kardiyoloji bölümüne başvuran hastaların öncelikle tıbbi öyküsü dinlenir ve fiziki muayeneleri gerçekleştirilir. Sonrasında ise şüphe duyulan hastalığa karşı kan testleri başta olmak üzere birçok test yapılmaktadır. Kardiyoloji bölümünde genellikle kalp yetmezliği, istemik kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıklarla ilgilenir.
Kardiyoloji Nedir?
En önemli organlarımızdan biri olan kalbin görevi vücudumuza yeterli miktarda kanı pompalayabilmektir. Kalp atardamarlar ve toplardamarlar gibi çeşitli damar ağları ile birbirine bağlıdır. Kardiyoloji ise tıptaki en önemli görülen bilim dallarından birisidir. Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenir. Daha önce iç hastalıkları (dahiliye) bölümünün alt dalı olan kardiyoloji günümüzde ayrı bir anabilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgilenen uzmanlara kardiyolog denilmektedir. Kardiyoloji alanında uzman olan hekimler, kalp ile ilgili birçok hastalığın teşhisi, tedavisi ve önlenmesinde önemli rol oynarlar. Kardiyoloji bölümüne başvuran kişilerin öncelikle tıbbi öyküleri dinlenir ve fiziki muayene gerçekleştirilir. Akabinde ise başta kan testleri olmak üzere teşhise yardımcı birçok test uygulanabilmektedir.
Kardiyoloji tıbbi birimi geride bıraktığımız 40 yıl içerisinde büyük bir gelişim göstermiştir. Bu gelişmelerle birlikte kardiyoloji bölümünün altında, girişimsel kardiyoloji ve kalp elektrofizyolojisi gibi alt dallar ortaya çıkmıştır. Alt dalların ortaya çıkması ile yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin de geliştirilmesi mümkün olmuştur.
Günümüzün en yaygın görülen hastalıkları arasında kardiyoloji biliminin ilgi alanına giren birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Doğuştan kalp hastalıkları, hipertansiyon, kalp ritmi bozuklukları ve koroner arter hastalığı gibi rahatsızlıklar bunlara örnek verilebilir. Kardiyolojinin kullandığı teşhis yöntemleri arasında; elektrokardiyografi (EKG), kandaki kalp enzimlerinin düzeylerinin belirlenmesi ve koroner anjiyografi gösterilebilir.
Kardiyoloji bölümünü ilgilendiren hastalıkların belirtileri genel olarak, kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, istemsiz kilo kaybı ve bayılma olabilmektedir. Kardiyoloji bölümünde, yataklı tedavi verilen hastalar, genel servis ve koroner yoğun bakım ünitelerinde yatırılarak tedavi edilmektedir. Koroner yoğun bakım üniteleri (KYBÜ) genel durumu ağır olan ve acil müdahale gerekebilecek, hayati tehlikesi olan hastaların takip edildiği birimlerdir.
Kardiyoloji Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Kardiyoloji bölümünün ilgilendiği birçok hastalık bulunmaktadır. Bu tıbbi birim, kalp ve damar hastalıklarına odaklanmaktadır.
Kardiyoloji bölünün ilgilendiği bazı önemli rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Koroner arter hastalığı (Koroner arter yetmezliği)
- Kalp ritim bozuklukları (aritmiler)
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Kalp yetmezliği
- Kalp kapağı rahatsızlıkları
- Damar hastalıkları
- Kalp inme (anjiyo)
- Romatizmal kalp hastalığı
- Perikardit ve miyokardit
- Aort yetmezliği
- Mitral kapak darlığı ve yetmezliği
- Endokart hastalıklar
- Hiperlipidemi/dislipidemi (lipit metabolizma hastalıkları)
Kardiyoloji Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Kalp ve damar rahatsızlıklarının bazı yaygın ve önemli belirtileri bulunmaktadır. Kardiyoloji hastalıklarının belirtileri rahatsızlığın çeşidine göre değişiklik gösterebilir.
Yaygın olan bazı önemli belirtilere şu şekilde değinebiliriz;
- Kalp çarpıntısı
- Kalp kapakçıkları ile ilgili sorunlarda ortaya çıkabilen nefes darlığı ve kan kusma
- Göğüs ağrısı ve göğüste sıkışma hissi
- İstemsiz kilo kaybı
- Bayılma
- Solunum güçlüğü, gece idrara çıkma
- İmpotans yani sertleşme problemi
- Solunum güçlüğünün ilerlemesine bağlı olarak gelişen ortopne
Kalp Hastalıklarında Kullanılan Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Kardiyoloji bölümünü ilgilendiren rahatsızlıkların teşhisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan bu tanı yöntemleri, kalp hastalığının teşhisini koyabilmek, uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve hastayı izleme süreçlerde büyük öneme sahiptir.
Kardiyoloji bölümünde sıklıkla kullanılan tanı yöntemlerine şu şekilde değinebiliriz;
Elektrokardiyografi (EKG veya ECG): Kalbin elektriksel aktivitesini test eden temel bir testtir. Cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar ile kalpteki elektriksel aktivite kaydı izlenmiş olunur. Kalp krizi bulguları bu yöntemle teşhis edilebilmektedir.
Kan testleri: Kan testleri ile kandaki birtakım enzim ve hormonların düzeyleri tespit edilmektedir. Kalpte herhangi bir sorun olması durumunda bu testteki değerler yüksek seyredebilir.
Anjiyografi: Özel bir boyar madde yardımı ile X ışınları kullanılarak atardamarların değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Anjiyografi ile damarlardaki kan akışı görüntülenebilir. Bu yöntem tanı koyulmasının yanı sıra tedavi için de kullanılabilen bir yöntemdir.
Efor testi: Koroner arter hastalıklarının teşhisinde kullanılabilen efor testi hastalığın durumunun saptanabilmesi adına önemlidir.
Bu tanı yöntemleri ile birlikte; manyetik rezonans görüntüleme (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), kalp kateterizasyonu, miyokart perfüzyon, holter EKG ve ekokardiyografi gibi (EKO) çeşitli teşhis yöntemleri de bulunmaktadır.