Bursa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, doğumsal veya sonradan ortaya çıkan nedenlerle oluşan ve yaşam kalitesini olumsuz biçimde etkileyen engellilik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla uygulanan özel tedavi programlarını içeren önemli bir tıbbi birimdir. Kas, sinir ve iskelet sistemi sorunlarının yanı sıra ortopedik, nörolojik problemler, travma, fıtık, felç, kireçlenme, ağrı ve cerrahi operasyonlar sonrası ortaya çıkan fonksiyon bozukluklarının tanı ve teşhisine kadar birçok alanda fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Fizik tedavide temel amaç kişinin herhangi bir nedene bağlı olarak gelişen bozukluğunun ve yaşam kalitesini düşüren sebeplerin iyileştirilerek ortadan kaldırılmasıdır. Bununla birlikte, fiziksel aktiviteler sonucunda ortaya çıkabilen yaralanma, incinme vb. durumların tedavisinde de fizik tedavi ve rehabilitasyon tekniklerinden yararlanılır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kas-iskelet sistemi, sinir veya kalp damar sistemlerindeki fonksiyonel ve fiziksel sorunların tanı ve tedavisinin yapıldığı önemli bir tıbbi birimdir. Fizik tedavi rehabilitasyon bölümünde temel amaç, kişilerin yaşam kalitesini artırmak ve aynı zamanda; sosyal, fizyolojik, mesleki ve ruhsal olarak da desteklenmelerine yardımcı olmaktır. Kemik ve kas sistemi ile ilgili birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan fizik tedavi ve rehabilitasyon kişiye göre farklı tedavi uygulamaları içermektedir.
Çeşitli fiziksel yöntem ve tekniklerin hastalıkların tedavisinde kullanılmasına fizik tedavi denilmektedir. Fizik tedavi uygulamaları vücutta herhangi bir hasar, yara veya lezyon oluşturmaz. Fizik tedavi uygulamaları diğer tedavilerin yanı sıra tek başına da uygulanabilmektedir. Fizik tedavi; ısı, egzersiz, ışın, sıcak-soğuk uygulamaları ve fiziksel ajan kullanımı ile yapılabilmektedir.
Rehabilitasyon kısmı ise daha çok onarım, yeniden yerine koyma ve iyileştirme olarak tanımlanabilir. Genellikle fizik tedavi ile birlikte yürütülmekte olan rehabilitasyon uygulamaları kişinin, sosyal, fizyolojik, mesleki ve ruhsal açıdan iyilik durumunu öncelemektedir. Rehabilitasyon çoğu zaman fizik tedaviye nazaran daha uzun sürebilmektedir.
Hastalığın teşhisi konulması akabinde, kişinin genel sağlık durumuna göre fizik tedavi programı belirlenmektedir. Fizik tedavi uygulamaları mutlaka uzman hekim kontrolünde yapılmalıdır. Fizik tedavi programı, tedavi edici egzersizler, ilaç kullanımı ve çeşitli tedavi tekniklerinin uygulanması gibi birkaç yöntemi içerebilmektedir.
Bazı önemli fizik tedavi uygulamalarını şu şekilde belirtebiliriz;
- Isı, ışık, su ajanları
- Mekanoterapi
- Elektroterapi
- Manuel terapi yöntemleri
- Çeşitli tedaviye yönelik egzersizler
- Protez- ortez uygulamaları
Fizik tedavi uygulamaları sırasında kişiler genellikle ağrı duymamaktadır. Bununla birlikte, kişide eklem kısıtlılığı veya benzeri herhangi bir hassas durum varsa çeşitli fiziksel egzersizler hafif ağrı doğurabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Hastalıklara Bakara?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi uygulamaları birçok alanda kullanılabilmektedir. Kaplıca, sıcak su küveti, hidroterapi ve alternatif akımlar ile elektroterapi gibi uygulamalar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri arasında sayılabilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaların kullanılmakta olduğu başlıca alanlara şu şekilde değinebiliriz;
- Akut ve kronik ağrı tedavisi
- Nörolojik ve sinir- kas sistemine bağlı gelişen rahatsızlıklar
- Romatizmal hastalıklar
- Ortopedik rahatsızlıklar ve yaralanmalar
- Kalp-akciğer rehabilitasyonu
- Doğumsal veya sonradan kazanılan eklem ve kemik sorunları
- Spor yaralanmaları
- Metabolik hastalıklar (diyabet, osteoporoz vb.)
- Önleyici tedavi yaklaşımları
- Yanık sonrası rehabilitasyon
- Pediatrik rehabilitasyon
- Yaşlılara özel rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının kullanıldığı bu alanlarla birlikte bazı yaygın olarak görülebilen ciddi hastalıkların tedavisinde de yararlanılmaktadır. Bu hastalıklar; Parkinson, inme, çeşitli kırıklar, boyun ve bel fıtığı, lenfödem vb. olarak belirtilebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yan etki ve olası riskleri oldukça düşük olan tedavi seçenekleridir. Bununla birlikte bazı durumlarda cilt kızarıklıkları ve hassasiyet gibi nadir yan etkiler gözlenebilmektedir. Çok nadir olarak görülen yan etkiler arasında; ciltte aşırı duyarlılık ve kan basıncında görülebilecek değişiklikler sayılabilir.