Bursa Çocuk Nöroloji
Çocuk nörolojisi tıbbi birimi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların nörolojik problemleri ile ilgilenen bilim dalıdır. 0-18 yaş aralığındaki çocukların büyüme ve gelişme süreçleri devam ettiğinden, nörolojik muayeneleri, tanı ve tedavi yöntemleri yetişkinlere göre farklılık göstermektedir. Uzmanlık gerektiren çocuk nörolojisi bölümünde, beyin, omurilik, sinirler ve kaslar gibi sinir sistemi bozukluklarının tanısı, tedavisi ve takibi yapılmaktadır.
Çocuk nörolojisi, hayati risk taşıyan ve prematüre bebeklerin nörolojik süreçleri, beyin travmaları, çocuklarda gelişim bozuklukları, şuur kaybı, yürüme bozuklukları, genetik nörolojik rahatsızlıklar, baş ağrısı ve epilepsi gibi geniş çerçevede yer alan birçok nörolojik temelli hastalıkla ilgilenmektedir. Çocuk nörolojisi tıbbi literatürde aynı zamanda, ‘pediatrik nöroloji’ ve gelişim nörolojisi’ olarak da bilinmektedir.
Çocuk Nörolojisi Nedir?
Çocuk nörolojisi bölümü, çocuklardaki beyin, omurilik, sinirler ve kaslar gibi sinir sistemi rahatsızlıklarının konu alındığı önemli bir tıbbi birimdir. Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş arası çocuklar ile ilgilenmekte olup geniş çerçevede tanı ve tedavi olanağı sunmaktadır.
Çocuk nörolojisinin konusu olan hastalıklar arasında; ağır beyin hasarları, geçici felçler, epilepsi, otizm, davranış bozuklukları ve kas hastalıklarına kadar birçok nörolojik rahatsızlık bulunmaktadır. Çevresel faktörler, gebelik sırasında tansiyon yükselmesi, ödem, idrarda protein olması gibi birtakım olumsuz unsurlar beyin fonksiyonlarında hasara yol açabilmektedir.
Çocuk nörolojisi bölümündeki hastaların tedavisi adına atılması gereken ilk adım genellikle klinik değerlendirme olmaktadır. Çocuğun yakınlarından genel sağlık durumu ve hastalığının seyri konusunda detaylı bilgi alınması akabinde çocuk detaylı muayene edilir. Hekimin ilk izlenimleri doğrultusunda kesin teşhis ve tedavi planının belirlenmesi adına birtakım tetkikler istenebilir.
Çocuk Nörolojisinin İlgilendiği Hastalıkları Nelerdir?
Çocuk nörolojisi bölümü ile ilgili hastalıklar beyin ve sinir sistemini doğrudan ilgilendirdiğinden oldukça çeşitli olabilmektedirler. Gebelik ve de doğum sırasında ortaya çıkan beyin hasarları, felçler, serebral palsi ve mikrosefali gibi ciddi bazı hastalıklar doğrudan çocuk nörolojisi bölümü ile ilgili olabilmektedir. Multidisipliner çalışma prensibine dayalı bu önemli tıbbi birim birçok hastalığın tedavi süreçleri açısından bir hayli önemli görülmektedir.
Çocuk nörolojisinin ilgi alanı olan hastalıklar arasında şunlar yer almaktadır;
- Serebral palsi
- Baş ağrıları ve migren
- Epilepsi
- Beyin tümörleri
- Omurilik yaralanmaları
- Gelişim geriliği
- Hipotonik bebek
- Kas ve periferik sinir sistemi ile alakalı rahatsızlıklar
- Otizm
- Kafa travmaları sonrasında gelişim gösteren nörolojik problemler
Belirtilen bu hastalıklar; çocukların genel sağlık durumuna, yaşı ve rahatsızlığın türü ve şiddetine göre çocuk nörolojisi uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
Çocuk Nörolojisi Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Teşhis konulabilmesi adına ilk adım klinik değerlendirme ve muayene olmaktadır. Çocuğun detaylı hastalık öyküsü dinlendikten sonra fiziki muayene yapılmaktadır. Çocuğun öyküsünün dinlendiği bu süreçte; yaş, güç, genel sağlık durumu ve de konuşma becerisi gibi unsurlar ele alınmaktadır.
Çocuğun muayenesi sırasında; genel hali, yaşa uygun olarak tepki ve gelişim durumu, göz hareketleri, görme ve işitme alanları, kafa büyüklüğü, refleks hakimiyeti, denge yetisi, genel koordinasyon ve konuşma ve hareket kabiliyeti gibi unsurlar temel olarak değerlendirilmektedir. Bu muayene sonrası edinilen ilk izlenimler tanı konulması adına büyük önem arz etmektedir.
Beyin ve sinir sisteminin neden olduğu birçok rahatsızlık çocuk nörolojisi bölümünün alanına girmektedir. Hekimin uygun ve gerekli gördüğü durumlarda: MRG, EEG, kraniyal ultrosonografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri ve gelişimsel birtakım testler uygulanabilmektedir.
Çocuk nörolojisi bölümünün alanına giren rahatsızlıkların tedavisi, hastalığın tipi ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi tercih edilebiliyorken kimi zaman cerrahi müdahale veya çeşitli rehabilitasyon programları da gerekli görülebilmektedir.