Nükleer Tıp
Nükleer tıp vücudun belirlenen bölgesinin görüntülenmesini sağlayan ve de bazı tümörlerle mücadele amacıyla kullanılabilen önemli bir bilim dalı ve tıbbi birimdir. Gelişmiş görüntüleme cihazları ve tekniklerin kullanıldığı nükleer tıp birimi özellikle, kardiyoloji, onkoloji, nöroloji ve kalp damar cerrahisi bölümleri tarafından kullanılmaktadır. Nükleer tıp yöntemleri ile, kanser, tiroid ve endokrin sistem gibi birçok ciddi rahatsızlığın tanısı konulabilmektedir.
Nükleer tıp bölümlerinde hemen hemen her organ sisteminin işlevi ile alakalı görüntüleme yapılabilmektedir. Nükleer tıp alanının çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Nörolojik, ortopedik, onkolojik, böbrek ve kalp uygulamaları yaygın olarak uygulama yapılan alanlar arasındadır. Nükleer tıp uygulamaları genellikle kişiye rahatsızlık vermeyen kolay uygulamalardır. Yaygın olarak sintigrafi incelemeleri olarak da bilinirler. Sintigrafi ile organların yapı ve fonksiyonları hakkında detaylı bilgi sahibi olunabilir.
Nükleer Tıp Nedir?
Nükleer tıp, genel olarak tarif etmek gerekirse, birçok hastalığın; tanısı, evresinin belirlenmesi ve tedavisinin planlanmasına yardımcı olan düşük miktarda radyoaktif maddelerin kullanılması ile uygulanan görüntüleme yöntemleridir. Nükleer tıp görüntüleme yöntemleri ile vücudumuzdaki organların yapı ve fonksiyonları hakkında detaylı bilgi sahibi olunabilir.
Nükleer tıp görüntüleme yöntemleri ile birçok hastalığın erken evrede teşhis edilebilmesi mümkün olmaktadır. Erken evrede tanı konulabilmesi aynı zamanda etkili tedavi yönteminin belirlenmesinde de büyük önem teşkil etmektedir. Nükleer tıp tetkikleri öncesinde radyoaktif ilaçlar damar içerisine veya ağız yoluyla vücuda alınabilmektedir. Sonrasında, özel kameralar ile ‘sintigrafi’ denilen görüntüler elde edilmektedir.
Nükleer tıp tetkiklerinden birçok alanda faydalanılmaktadır. Nörolojik hastalıklar, onkolojik hastalıklar, böbrek hastalıkları, ortopedik hastalıklar, kalp ve akciğer hastalıkları bu önemli rahatsızlık türleri arasında belirtilebilir. Nükleer tıp bölümünde ileri düzey birçok teknolojik ekipmandan yararlanılır. Çok geniş yelpazede nükleer tıp tetkiklerinin varlığından söz etmek mümkündür.
Nükleer Tıp Bölümünün İlgilendiği Hastalıklar Nelerdir?
Nükleer tıp uygulamaları birçok alan ve hastalıkta kullanılmaktadır. Bu uygulamalar hedefe yönelik, güvenli ve ağrısız bir biçimde gerçekleşir. Onkolojik, nörolojik ve kalp gibi çok önemli ve ciddi hastalıklar nükleer tıp bölümünün ilgilendiği hastalıklar arasındadır.
Nükleer tıp kullanım alanlar ve bazı önemli hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;
Onkolojik Uygulamalar: Tümör olup olmadığının, yerinin ve evresinin saptanması. Tümörlerde yayılım olup olmadığının gözlenmesi ve kanserli kemiklerde ağrı tedavisi adına kullanılmaktadır.
Nörolojik Uygulamalar: Beyin- boyun ve damar ameliyatlarının değerlendirilmesi adına ve bazı felç durumlarında tanı konulması adına yararlanılır. Bunama tanısı ve cerrahi operasyonu gereken epilepsi hastalarında da faydalanılmaktadır.
Kalp Uygulamaları: Bazı hipertansiyon hastalarında rahatsızlığa neden olan temel faktörün araştırılması ve koroner arter hastalıklarının teşhisinde yararlanılır. By-pass ameliyatı olanların değerlendirilmesi ve böbrek hastalıklarının takibinde de faydalanılır.
Böbrek Uygulamaları: İdrar yollarındaki tıkanıklıkların tespit edilmesi, böbreklere idrar kaçağı olup olmadığına bakılması ve böbrek enfeksiyonlarının araştırılmasında yararlanılmaktadır.
Ortopedik Uygulamalar: Kemik enfeksiyonlarının belirlenmesi ve gizli kırıkların tespit edilebilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Akciğer Uygulamaları: Akciğerlerde kan pıhtılaşması (pulmoner emboli) teşhisi konulmasında yararlanılır.
Bunlarla birlikte; guatr hastalıkları, gizli enfeksiyon rahatsızlıkları, lenf yolları enfeksiyonları, tükürük bezleri, safra kesesi rahatsızlıkları ve bağırsak kanamalarında da ilgili tetkiklerden yararlanılır.
Nükleer Tıp'ta Radyasyon Kullanılır mı?
Nükleer tıp adına hastalar tarafından oldukça merak edilen konulardan biride, radyasyon kullanılıp kullanılmamasıdır. Görüntüleme işlemi genel olarak özel kamera sistemleri ile gerçekleştirilmektedir ve bu sistemler radyasyon üretmez. Bununla birlikte; radyasyon günlük yaşamımızda, çevremizde, doğada ve evimizde bulunmaktadır. Tıbbi olarak da hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilmektedir. Nükleer tıp bölümünde yapılan uygulamalarda radyasyon minimum dozlarda ve kişinin sağlığını etkilemeyecek biçimde kullanılmaktadır.