Bursa Acil Servis
Acil servis, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında, ulaşımı ve girişi kolay olan, ambulansların rahat biçimde yanaşabilecekleri bir bölgede yer alan, acil sağlık müdahalesi gerektiren hastalara hizmet verilen önemli bir tıbbi bölümdür. Acil servislerde, diğer servislerde olduğu gibi randevu sistemini bekleyemeyecek durumda olan; travmalar, kalp krizi, yanık durumu gibi rahatsızlıklara ilk müdahale yapılmaktadır.
Acil servisler, acil bölüm olarak da isimlendirilebilir. Acil servisler, ciddi sağlık sorunları ve acil tıbbi durumlara hızlı biçimde müdahale edilmesi üzerine tasarlanmış tıbbi birimlerdir. Özellikle doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahale hayati önem teşkil etmektedir. İlgili acil servis hekimleri ve ekipleri tarafından yürütülmekte olan süreçte; tanı, tedavi ve takip adına her türlü gereklilik sağlanmaktadır.
Acil Servis Nedir?
Acil servis birimleri, randevu almaksızın veya ambulansla gelinen ve acil tıbbi bakım gereken hastaların tanı ve tedavi süreçleriyle ilgilenen önemli tıbbi birimlerdir. Acil servislere ulaşımın kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi önem teşkil etmektedir. Özellikle ani gelişen ve kişi için hayati önem arz edebilecek sağlık süreçleri ‘acil sağlık durumu’ olarak tanımlanmaktadır.
Acil servisler, hastanın sağlık durumunun ciddiyetine ve şikayetine göre kendi içerisinde çeşitli birimlere ayrılmaktadır. Özellikle acil servislere müracaatın artması nedeniyle 3 gruba ayrılarak hizmet verilmektedir. Hastanın genel sağlık durumu ve şikayetlerinin ciddiyetine göre kırmızı, sarı ve yeşil alan olarak gruplama yapılır.
Öncelikli hastalar için ayrılmış alan kırmızı alandır. Hayati tehlike arz edebilecek yaralanma durumları veya ağır rahatsızlıklar ile ilgilenilir. Kırmızı alana intikal edilen hastalar sağlık durumları bakımından en acil müdahale gerektiren hastalar sınıfında yer alırlar. Ciddi solunum problemleri, travmalar, yaralanmalar, kalp belirtileri gibi hastalıklar kırmızı alanda müdahale gerektiren rahatsızlıklar arasında gösterilebilir.
Sarı alana yönlendirilen hastalar ise müdahale öncesi bir müddet beklemesinde sakınca görülmeyen hasta grubudur. Kaza geçirme, travma vb. durumlarda vücutta kalıcı hasar kalabileceği değerlendiriliyorsa sarı alanda müdahale edilmektedir. Hafif yaralanma ve hastalık durumlarında ise yeşil alana yönlendirme yapılır. Yeşil alana yönlendirilen hastaların genel sağlık durumları kırmızı ve sarı alanlara yönlendirilenlere ziyade daha az acil olarak görülmektedir.
Acil servislerde, acil tıp uzmanı hekimler veya diğer uzman hekimler, pratisyenler, hemşireler, acil tıp teknikerleri ve hasta bakıcı gibi sağlık çalışanları görev yapmaktadır. Bununla birlikte acil servislerde, her türlü triyaj skalasına uygun müşahede ve muayene odaları bulunmaktadır. Acil veya acil olduğu düşünülen her hasta Acil servise kabul edilmelidir.
Acil Serviste Bakılan Hastalıklar Nelerdir?
Acil veya acil olduğu düşünülen her hasta acil servise kabul edilmelidir. Kalp ve solunum durması gibi çok acil durumlar haricinde öncelikle triyaj hemşiresi tarafından triyaj alanında değerlendirme yapılıp, kişinin hayatı fonksiyonları kontrol edilmektedir. Daha sonrasında hastalığın durumuna göre acil servisin uygun alanına alınır ve hekim tarafından muayene edilir.
Acil servislerde bakılan bazı önemli hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Şiddetli astım atakları, solunum yetmezliği ve pnömoni gibi solunum problemleri
- Ani felç, konuşma zorluğu gibi inme (felç) belirtileri
- Yaralanmalara bağlı olarak gelişen ciddi kanamalar
- Zehirlenme
- Kaza, düşme veya herhangi bir travmatik olay sonucunda meydana gelen yaralanmalar
- Kalp krizi ve diğer kardiyovasküler acil durumlar
- Şiddetli enfeksiyonlar
- Apandisit
- Şiddetli ve ani baş ağrısı, kafa travması ve migren gibi sağlık sorunları
- Karın ağrısına neden olabilecek ciddi rahatsızlıklar, şiddetli karın ağrısı, batın iç organlarında delinme veya iltihaplanma durumu
Acil servisler genellikle 24 saat açık olup tıbbi müdahale gerektiren ciddi sağlık sorunlarının değerlendirilmesi ve tedavisi ile ilgilenirler. İlgili uzmanlar tarafından yürütülen bu süreçlerde her türlü laboratuvar ve ileri görüntüleme ekipmanları kullanılarak tanı, takip ve tedavi yapılabilmektedir.