Bursa Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Beyin ve sinir cerrahisi, beyin, baş, boyun, omurga ve omurilikte görülen rahatsızlıkların teşhisi, takip ve tedavisiyle ilgilenen önemli bir tıbbi bölümdür. ‘Nöroşirürji’ olarak da bilinen beyin ve sinir cerrahisi tıbbi biriminde, çocukluktan yetişkinliğe kadar farklı yaş gruplarındaki kişilerin sinir sistemi hastalıklarının tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu dalda uzmanlığı olan hekimlere, nörocerrah veya nöroşirürjiyen denilmektedir.
Nöroşirürji bölümünde görev alan hekimler, beyin, omurilik ve periferik sinir sistemi kaynaklı rahatsızlıkların yanında buradaki dokulara bası yapan tümörlerin de tanı, takip ve tedavi süreçleriyle ilgilenmektedir. Beyin damar hastalıkları, omurga hastalıkları, beyin ve omurilik tümörleri, travmalar ve çeşitli beyin ve sinir hastalıkları nöroşirürji tıbbi birimi alanında hizmet verilen rahatsızlıklar arasındadır. Beyin ve sinir cerrahisi tıbbın en çok dikkat ve tecrübe gerektiren alanlarından biridir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Nedir?
Beyin ve sinir cerrahisi ya da diğer bir adıyla nöroşirürji, periferik sinir sistemi hastalıklarının cerrahi müdahale yoluyla tedavisini yapan tıbbi bölümdür. Beyin ve sinir cerrahisi, tıbbın en çok tecrübe ve dikkat gerektiren alanlarından biridir. Nöron ve şirürji kelimelerinden meydana gelen nöroşirürji genel olarak beyin ve sinir sistemi cerrahisi olarak da tanımlanabilir.
Birçok hastalık bu önemli tıbbi birimin ilgi alanına girmektedir. Beyin, beyin zarı, beyincik, beyin sapı, hipofiz bezi, omurilik, sinir sistemi dolaşımı ve kol ve bacak gibi çevresel yapılara dağılım gösteren sinir ağlarında meydana gelecek problemler beyin ve sinir cerrahisinin kapsamına örnek verilebilir. Beyin ve sinir hastalıkları cerrahisinin ilgi alanına giren hastalıklar genel olarak; ağrı, hareketlerde zorlanma, bilinç kaybı, kas güçsüzlüğü, nöbet, bulantı, kusma, konuşma zorluğu gibi belirtiler vermektedir.
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı olan hekimler, sağlık problemine neden olan temel unsurun belirlenebilmesi adına çeşitli tanı yöntemlerinden yararlanmaktadır. Tanı aşamasında genel nörolojik muayeneye ek olarak farklı testlerde talep edilebilmektedir. Sonrasında ise çeşitli özel teşhis yöntemleri sayesinde kesin tanı konur. Çeşitli görüntüleme yöntemleri, biyokimyasal ve mikrobiyolojik testler, patolojik testler ve elektrodiagnostik yöntemler teşhis yöntemleri arasındadır.
Beyin ve sinir cerrahisi bölümünde; beyin kanaması, anevrizma, bel fıtığı ve diğer omurilik rahatsızlıkları, parkinson hastalığı, kronik ağrı, beyin, omurilik ve diğer sinir tümörleri gibi hastalıklarla ilgilenilmektedir. Hastalığın türü ve seyrine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Tedavinin belirlenmesinde, hastalığın şidddeti, kişinin genel sağlık durumu, hastalığın süresi gibi çeşitli unsurlar göz önüne alınmalıdır.
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Beyin ve sinir cerrahisi bölümü, beyinde dahil olmak üzere sinir sistemini kapsayan bölgelerdeki rahatsızlıkların ve bu bölgelerdeki hasara bağlı olarak gelişen problemlerin tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Beyin ve sinir sisteminde gerçekleşen travmalar, omurga hastalıkları, tümör ve damar hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlık grupları bunlara örnek verilebilir.
Beyin ve sinir cerrahisi biriminin ilgilendiği bazı önemli hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;
Beyin Kanamaları
Beyindeki atardamar duvarının yırtılması ve beyin dokusuna sızan kanın bu bölgedeki dokulara zarar meydana getirmesi beyin kanaması olarak tanımlanır. Acil müdahale gerektiren çok önemli bir rahatsızlıktır. Beyin kanaması, kaza, darbe, yaralanma vb. durumlarda ortaya çıkabileceği gibi kendiliğinden de meydana gelebilmektedir. Genellikle cerrahi operasyon gerektiren beyin kanaması durumlarıyla beyin ve sinir cerrahisi bölümü ilgilenmektedir.
Beyin ve Damar Rahatsızlıkları
Beyin damar hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, inme, parkinson vb. rahatsızlıkları kapsamaktadır. Bu hastalıklar sonucu, felç, bilinç kaybı, görme ve konuşma bozuklukları ve denge problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Beyin damar hastalıkları kapsamındaki bazı rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Beyin damarlarının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan inme ve felç durumu
- Omurilik tümörleri
- Parkinson
- Boyun ve bel fıtığı
- Beyin dokusu ve zarında oluşan beyin kanaması
- Beyin damarı anevrizmaları
- Çocuk yaştaki hastalarda bulunan tümör ve damar rahatsızlıkları
- Beyin damar tıkanıklığı
- Arterio-Venöz Malformasyon
- Karotis Stenozu
Beyin ve Omurilik Tümörleri
Hem yetişkin hem de çocuk beyin ve omurilik tümörü rahatsızlığı bulunanlar da beyin ve sinir cerrahisi biriminin kapsamındadır. Beyin tümörleri genellikle ortaya çıktıkları sınırlı alan içerisinde kontrolsüz bir biçimde ve hızla büyüme gösterirler. Genel olarak genetik ve çevresel faktörler beyin ve omurilik tümörlerinin ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir. Tedavi yöntemleri ise hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Omurga Rahatsızlıkları
Eklem- kas ağrıları, skolyoz, omurga bölgesi enfeksiyonları, tümörler, lezyonlar ve omurga eğriliği gibi rahatsızlıklar bu tür hastalıklara örnek olarak verilebilir. Yaşa bağlı olarak gelişim gösterebilen omurga hastalıkları herhangi bir darbe, yaralanma veya kaza sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
İnme
Beyne giden kan akışının durması sonucunda vücutta, şiddetli ve ani baş ağrısı, denge kaybı, konuşma ve anlama güçlüğü ve kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi semptomların görülmesi inme olarak tanımlanmaktadır. Ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi bir rahatsızlık olan inme, çok hızlı bir biçimde tedavisi gerekli bir hastalıktır.
Çocukluk Dönemi Beyin ve Sinir Hastalıkları
Beyin ve sinir cerrahisi bölümü çocukluk çağında ortaya çıkan beyin ve sinir hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Doğumda veya sonradan ortaya çıkabilen kafa ve omurga hastalıklarına cerrahi müdahale edilmektedir. Doğumsal beyin kanamaları, kafatası şekil bozuklukları, beyin omurilik sıvısında artış, kafa ve omurilik yaralanmaları, omurga şekil bozuklukları, doğumsal sinir sistemi bozuklukları, beyinde su toplanması ve beyin ve omurilik tümörleri gibi hastalıklar, çocukluk dönemi beyin ve sinir rahatsızlıkları arasında gösterilebilir.
Bunlarla birlikte, düşme, yaralanma, silahlı yaralanma veya herhangi bir faaliyet sonucunda alınan hasar gibi çeşitli travmalar da beyin ve sinir cerrahisi bölümünün ilgilendiren durumlar arasındadır. Bu durumların tedavisinde beyin ve sinir cerrahisi bölümü büyük önem arz etmektedir.