Biyokimya Laboratuvarı

Canlıların moleküler yapılarını ve düzeylerini inceleyen bilim dalına biyokimya denilmektedir. Biyokimya laboratuvarları ise bu işlemlerin teknolojik cihazlarla detaylı biçimde yürütüldükleri tıbbi steril alanlardır. Biyokimya laboratuvarlarında birçok spesifik ve rutin testler yapılmaktadır.

Tıbbi biyokimya laboratuvarları, hastaneler veya sağlık kuruluşlarında bulunan tıbbi analizlerin gerçekleştirildiği ve genellikle vücut sıvıları ve doku örneklerinin incelendiği bölümdür. Biyokimya laboratuvarları, klinik tanı konulması, genel sağlık değerlendirmesi ve tedavi izleme gibi konularda önemli rol oynamaktadır. Biyokimya testleri; kan, idrar ve gaita gibi testleri içermektedir.

Biyokimya Laboratuvarı Nedir?

Vücut sıvılarından veya dokularından alınan örnekler biyokimya laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Biyokimya laboratuvarları hastalıkların teşhisi ve tedavisinde rol alan önemli bölümlerdir. Tıbbi biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler vücudun çeşitli fonksiyonlarının değerlendirilmesine önemli ölçüde katkı sunmaktadır. Bu fonksiyonlar arasında; bağışıklık sistemi, metabolizma, kan hücreleri ve organ fonksiyonları sayılabilir.

Biyokimya laboratuvarlarının, hastalıkların incelenmesi ve değerlendirilmesinde büyük rolü bulunmaktadır. Hekimlerin hastanın belirttiği semptomlara uygun teşhis koyabilmesi adına bazı biyokimya testleri yaptırması gerekmektedir. Testlerin sonuçlarının yorumlanması sürecinde de bu laboratuvarlar rol oynamaktadır. Bununla birlikte, kişilere uygulanacak biyokimya testlerine karar verilmesi sürecinde de biyokimya laboratuvarları önemlidir.

Biyokimya laboratuvarları, doktorlar ve klinisyenlerle koordineli olarak faaliyet göstermektedirler. Vücuttan alınan sıvı örneklerinin (kan, idrar ve vücut içi boşluklarından alınan sıvılar vb.) test edilmesi ve sonuçlarının rapor olarak düzenlenmesi bu laboratuvarların önemli işlevlerindendir.

Biyokimya Laboratuvarları Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?

Biyokimya laboratuvarlarında vücudun çeşitli fonksiyonlarının değerlendirildiği birçok test yapılmaktadır. Birçok çeşitli hastalığın teşhisine ve tedavi sürecine bu laboratuvarlar sayesinde destek olunmaktadır. Bu hastalıkların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Belirtildiği üzere, biyokimya laboratuvarlarının neredeyse her hastalığın tanı, teşhis ve tedavi sürecinde yer aldığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte, biyokimya laboratuvarları, yenidoğandan yaşlılara kadar her yaşta kişiye hizmet verebilmektedir.

Biyokimya Laboratuvarında Yapılan Testler Nelerdir?

Tıbbi biyokimya laboratuvarlarında hekimlerin, tanı, tedavi ve takip amacıyla talep ettikleri, çeşitli vücut sıvılarından (kan, idrar, beyin omurilik sıvısı vb.) alınan örneklerin biyokimyasal, hematolojik ve immünolojik testleri gerçekleştirilmektedir. Biyokimya laboratuvarlarında uzman teknik personeller, son teknoloji cihazlarla steril bir ortamda biyokimyasal analizleri gerçekleştirmektedir.

Biyokimya laboratuvarının uyguladığı testleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Rutin biyokimyasal testler
  • Kan gazları
  • Tam kan sayımı testleri
  • İdrar testleri
  • Tümör belirteçleri
  • Toksikoloji testleri
  • İlaç düzeyleri
  • Elektrolitler
  • Elektroforez testleri
  • Hormon testleri
  • Enzim testleri
  • Koagulometrik (pıhtılaşma ile alakalı) testler
  • Kardiak (kalple ilgili) belirteçler
  • Metabolik tanı ve tarama testleri

Endokrinoloji, onkoloji, nöroloji, beslenme ve diyet, kalp ve damar hastalıkları, nefroloji, gastroenteroloji, iç hastalıkları, jinokoloji ve genel cerrahi alanlarına giren hastalıklar için yapılacak testlerin değerlendirilmesi ve yorumlanmasında biyokimya laboratuvarı önemli rol oynamaktadır.

Paylaş

İnsülin Direnci Nedir?