Bursa Genel Cerrahi
Genel cerrahi, vücuttaki sistematik veya lokal problemlerin cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesinin yanında birtakım genel prensip konularını da içeren önemli bir tıbbi bölümdür. Genel cerrahi bölümünde; mide, ince bağırsak, yemek borusu, kalın bağırsak, pankreas, karaciğer, safra yolları ve safra kesesi gibi daha çok karın içerisine odaklanan cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
Günümüzde birçok hastalığın cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olmaktadır. İlaçla veya diğer tıbbi yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan veya yetersiz olan hastalıklar ameliyat yoluyla tedavi edilebilmektedir. Birçok tıbbi alanla ortak çalışması esas olabilen genel cerrahi bölümü özellikle onkoloji, endokrinoloji ve travmatoloji gibi alanlarla iş birliği içerisindedir.
Genel Cerrahi Nedir?
Genel cerrahi, vücudun birçok organı ve sistemiyle ilgili cerrahi operasyonlar ile tedavinin yürütüldüğü önemli bir tıbbi birimdir. Genel cerrahi, aynı zamanda yaraların iyileşmesi, yaralanmaya karşı verilen metabolik ve endokrin cevaplar gibi konularla da ilgilenmektedir. Genel olarak, iç organlar, dolaşım sistemi, karın boşluğu, endokrin sistem, cilt ve yumuşak dokular ve gastrointestinal sistem gibi alanlarla ilgilenmektedir.
Çeşitli çalışma alanlarını içeren genel cerrahi bölümü farklı uzmanlık dalları ile birlikte çalışmaktadır. Bununla birlikte, yeni nesil tıp uygulamalarının yaygın olarak kullanıldıkları bölümlerden biri genel cerrahidir. Özellikle robotik teknolojinin yoğun bir biçimde kullanıldığı ve başarılı sonuçlar alındığı bir alandır.
Cerrahi tedavi uygulamaları tıbbin en önemli ve en eski dallarından biri olup ilaçla veya diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların ameliyat ile tedavi edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Cerrahi müdahaleler genellikle vücuttaki yapısal sorunların ameliyat ile onarılmasını ya da hastalıklı organın veya dokunun vücuttan uygun bir biçimde çıkarılmasına dayanmaktadır.
Genel cerrahi bölümü hastalarının büyük çoğunluğunu farklı türlerdeki kanser vakaları oluşturmaktadır. Bu hastalara teşhis konulması, cerrahi müdahale ve daha sonrasındaki tedavi işlemlerinin planlanmasında özellikle, radyoloji/girişimsel radyoloji, patoloji, gastroenteroloji ve onkoloji tıbbi bölümleri ile birlikte hareket edilmektedir.
Genel cerrahinin bünyesinde birçok farklı alt disiplin bulunmaktadır. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren gelişen teknolojik olanaklarla birlikte minimal invaziv cerrahinin önemi artmaktadır. Genel cerrahinin uzmanlık alanına dahil olan önemli disiplinler; travma cerrahisi, cerrahi onkoloji, el cerrahisi, meme cerrahisi, gastroenteroloji cerrahisi, vasküler cerrahi, yoğun bakım, tiroid cerrahisi, harp cerrahisi ve laparoskopik cerrahi olarak belirtilebilir.
Genel Cerrahi Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Genel cerrahi, vücuttaki birçok organı ve sistemi ilgilendiren cerrahi müdahaleleri kapsamaktadır. Birçok farklı rahatsızlık ve sağlık durumu genel cerrahi bölümünü ilgilendirebilmektedir. Genel cerrahi bölümünün ilgilendiği bazı hastalıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Göğüs cerrahisi
- Gastrointestinal sistem hastalıkları
- Karın cerrahisi
- Endokrin sistem rahatsızlıkları
- Vasküler hastalıklar
- Anal ve rektal rahatsızlıklar
- Dalak, safra kesesi, karaciğeri ilgilendiren rahatsızlıklar
- Meme hastalıkları
- Karın içi kitleler
- Kıl dönmesi (pilodinal sinüs)
- Kasık fıtığı ve mide fıtığı
- Reflü rahatsızlığı
- Mide- bağırsak rahatsızlıkları
Özellikle teknolojik imkanların gelişmesi ile birlikte laparoskopik cerrahi yöntemleri önem kazanmıştır. Bununla birlikte, lazer cerrahisi ve minimal invaziv cerrahide açık veya kapalı girişimler olmak üzere bir hayli ön plana çıkmaktadır.
Genel cerrahiyi ilgilendiren alanlarda genellikle yapılmakta olan ameliyatları şöyle sıralayabiliriz;
- Mide küçültme ameliyatları
- Obezite ameliyatları
- Tiroid
- Meme
- Pankreas
- Dalak
- Bağırsaklar
- Karaciğer
- Dalak
- Mide, karın ve kasık fıtıkları
- Anal apse
- Sünnet
- Apandisit
- Karın içi kitle
Bununla birlikte, operasyona uygun bazı kanser vakalarının tedavisi de cerrahi yöntemlerle yapılabilmektedir.