Bursa Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Göz, vücudumuzda hacim olarak küçük bir alanı kaplasa da gündelik yaşamımızda verilerin büyük bölümünü elde ettiğimiz en önemli organlarımızdan biridir. Göz sağlığı, kişinin yaşam kalitesi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Göz sağlığından kasıt, gözlerin sağlıklı ve olması gereken biçimde görme işlevini yerine getirebilmesidir.

Daha çok göz sağlığı ve hastalıkları olarak bilinen tıbbi birimin bir diğer adı ise oftalmolojidir. Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde hizmet veren uzman hekimler, tıbbi alanda aldıkları eğitimlerin yanı sıra uzun yıllar ileri seviye eğitimler, araştırma ve deneyim süreçlerini tamamladıktan sonra unvanlarını kazanır. Gözlerde ortaya çıkabilen sağlık sorunları tedavi edilmedikleri hallerde ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Nedir?

Göz sağlığı için yapılması gerekenleri ve gözlerle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi birim göz sağlığı ve hastalıkları bölümüdür. Bu tıbbi dal oftamoloji olarak da bilinmektedir. Bu alandaki uzman hekimler göz hastalıklarına ilişkin muayene, tanıya yardımcı görüntüleme testleri ve cerrahi operasyonlara kadar birçok müdahaleyi gerçekleştirebilir.

Gözler, çevremizden gelen ışığın beyne iletilmesini sağlayan ve görmenin fonksiyonunun ana unsuru olan çok önemli bir organımızdır. Özellikle göz sağlığı, kişinin yaşam kalitesi adına hayati bir önem teşkil etmektedir. Erken dönemde tespit edilemeyen göz problemleri görme kaybı sonucuna yol açabilecek kadar ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple rutin göz muayenesi yaptırmak önemle tavsiye edilir.

Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde birçok hastalıkla ilgilenilir. Bunların bazıları; glokom, miyopi, hipermetropi, astigmatizm ve katarakt olarak belirtilebilir. Göz ile bağlantılı rahatsızlıkların yaygın belirtileri ise; çift görme, net görememe, ışık çakmaları, kızarıklık, göze yabancı madde kaçması, anormal cisimlerin görülmesi ve görmede meydana gelen ani değişimler olarak sayılabilir.

Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde, göz ile ilgili tüm unsurların sağlık durumu ile ilgilenildiğinden kendine özgü birtakım tanısal yöntemler mevcuttur. Gözü ilgilendiren sağlık problemleri mutlaka en kısa süre içerisinde uzman bir göz hekimi tarafından incelenmelidir. Göz sağlığı ve hastalıkları bölümü tanı yöntemleri; hastanın dinlenmesi, fiziki muayene, göz içi basıncın ölçülmesi, görme fonksiyonu ile ilgili birtakım testler gibi temel unsurları içermektedir. Bu testler arasından ayrıca; tonometri, korneal topografi, anjiyografi, pupil muayenesi, refraksiyon testi ve biyomikroskop muayenesi gibi yöntemler bulunmaktadır.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Göz sağlığı ve hastalıkları bölümü, görüş ve göz problemlerini ilgilendiren her çeşit hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Tedavi edilmeyen problemler ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde genel olarak; katarakt-refraktif cerrahi, vitreo-retinal problemler, oküloplastik cerrahi, sarı nokta hastalığı, glokom ve retina ve kornea rahatsızlıkları gibi göz problemleri ile ilgilenilmektedir.

Bazı önemli göz hastalıklarına şu şekilde değinebiliriz;

  • Katarakt: Göz içerisindeki doğal mercek yapısının opaklaşması
  • Refraktif sorunlar: Miyopi (yakın görmede duyulan zorluk), astigmatizma (odaklanmada sorun yaşanması) ve hipermetropi (uzağı görmekte zorlanma)
  • Glokom: Göz iç basıncının normalden yüksek seyretmesi ile bilinen hastalık. Görme yetisinin bozulmasına yol açabilmektedir.
  • Makula dejenerasyonu: Retinanın merkezi bölgesinde bulunan makulanın hasar görmesi sonucu ortaya çıkan problem.
  • Kornea rahatsızlıkları: Korneanın konik bir biçim alması ve kornea yüzeyinde meydana gelen enfeksiyonlar.
  • Göz tümörleri: Kanserli hücrelerin, dokuların veya yapıların göz içerisinde veya çevresinde ortaya çıkması
  • Göz enfeksiyonları: Göz yüzeyindeki iltihaplanmalar ve de kornea enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar.
  • Konjenital göz anomalileri: Doğuştan meydana gelen göz problemleri.

Bunlarla birlikte; şeker hastalığına bağlı ortaya çıkabilen göz rahatsızlıkları, şaşılık, göz kas hastalıkları, uveit ve retina hastalıkları gibi göz ve görüşle ilgili problemlerde belirtilebilir.

Göz hastalıklarının bazı önemli belirtilerine rastlanıldığında mutlaka uzman bir hekime danışmak gerekmektedir.

Göz hastalıklarının bazı önemli ve de yaygın belirtilerine şu şekilde değinebiliriz;

  • Kısa süreli olsa dahi görme yetisinde meydana gelen azalma
  • Gözde ve çevresinde meydana gelen ağrı hissi
  • Göz önünde uçuşan cisimler
  • Işıkların çevresinde görülen renkli halkalar
  • Sisli görme
  • Gözde ışık çakmaları
  • Göz kayması, şaşılık
  • Çift görme
  • Aile öyküsünde göz hastalığı bulunması
  • Yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, böbrek vb. rahatsızlıkların bulunması
  • Gözde şişme ve sulanma
  • Göz çevresindeki deride veya gözde ortaya çıkan kızarıklıklar.
Paylaş

Akıllı Lens (Mercek) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?