Bebeklerde Gelişimsel Kalça Displazisi (Çıkığı)
SİZİN İÇİN BURADAYIZ
Öneri ve Şikayetlerinizi Bize Yazın
* Bu alanlar gerekli
Bebeklerde Kalça çıkığına erken teşhis konulmadığı ve uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara neden olmaktadır.Bu hastalıkta kalça ekleminin gelişiminde yetersizlik ,gerilik veya çıkık durumu vardır.
Bebeğin kalçasındaki çıkık doğum öncesinde bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir.Bebeklerde kalça çıkığı hastalığında güncel tedaviyi çıkık olan kalçanın yerine oturtulması ve diğer patolojilerin de düzeltilmesi olarak özetleyebiliriz.
Anne ve babaların bebeklerde kalça çıkığı hakkında merak ettiği sorular ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedir?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?
Bebeklerde Kalça Çıkığının Görülme Oranı Nedir?
Bebeklerde Kalça Çıkığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeklerde Kalça Ultrason Tetkikinin Önemi?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedir?
Bebeklerde Kalça Displazisi hastalığı çocuğun kalça ekleminin yeterince gelişmemesi veya kalça ekleminde çıkık olması durumudur.Bebeklerde kalça çıkığı hastalığı doğum öncesi olabileceği gibi çoğunlukla doğum sonrası gelişme döneminde oluşması nedeniyle günümüzde Gelişimsel Kalça Displazisi, Gelişimsel Kalça Çıkığı olarak isimlendirilmektedir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?
Bebeklerde kalça çıkığının asıl sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kalça ekleminde ligamentöz laksite yani kalça ekleminin bağlarında ve kapsülünde gevşeklik, bazı genetik ve hormonal faktörler, rahim içi ters pozisyon gibi mekanik faktörler ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır.
Bebeklerde Kalça Çıkığının Görülme Oranı Nedir?
Bebeklerde kalça çıkığı değişik ırklarda ve değişik ülkelerde farklı sıklıkta görülmektedir. Yapılan araştırmalarda ülkemizde bebeklerde kalça displazisi hastalığının kalça tam çıkıkları için binde 1, displazi dediğimiz kalça gelişme geriliğinin görülme sıklığının ise binde 5- 15 arasında olduğu tesbit edilmiştir.
Bebeklerde Kalça Çıkığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Bebeklerde kalça displazisi hastalığının oluşumunda bazı risk faktörleri vardır.
- Ailede kalça çıkığı öyküsü bulunması,
- Çocuğun anne rahmindeki pozisyonu,
- İlk doğum,
- Normal doğum sırasında bebeğin ters pozisyonda gelişi (makat geliş),
- Çoğul (ikiz ,üçüz) gebelikler,
- Bebekte doğuştan ayak deformitelerinin bulunması ve
- Oligohidroamniyoz (amnion sıvısının az olması) gibi durumlar hastalığın görülme riskini artırır.
Kız çocukları gelişimsel kalça displazisi hastalığına erkek çocuklara göre daha yatkındırlar.
Birkaç risk faktörünün bir arada bulunması halinde hastalığın görülme riskinin önemli oranda artmış olduğu (örneğin ailesinde kalça çıkığı bulunan ,ilk doğum ve kız çocuğu) görülmektedir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?
Ailelerin özellikle risk grubunda bulunan bebeklerinde hastalığın belirtilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastalığın belirtilerinin bulunması durumunda bebeklerini kalça açısından sağlık kontrolünden geçirmeleri önerilir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kalça displazisi hastalığının belirtilerini erken dönem belirtileri ve geç dönem yani yürüme sonrası dönemde görülen belirtiler olarak sınıflayabiliriz.
Erken dönem belirtileri:
- Bebeğin kalça ekleminin hareketleri sınırlılık var ise,
- Bebeğin altını değiştirirken kalça eklemi yanlara açmakta zorlanılırsa,
- Bebeğin bacaklarında olan deri katlantılar ,boğumlar yani bacak büklümleri simetrik değilse,
- Bacak hareketlerinde bebeğin kalçasından ses geliyorsa,
Geç dönem belirtileri:
- Çocuk yürümekte gecikirse,
- Çocuk yürürken aksıyor, yürürken topallıyorsa,
- Çocuğun bacakları arasında kısalık -uzunluk farkı varsa mutlaka sağlık açısından kontrol edilmesi gerekir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeklerde kalça çıkığının teşhisinde anamnez bilgileri, klinik muayene bulgularının yanı sıra kalça ultrasonografisi ve kalça grafileri değerlendirilerek teşhis konulmaktadır.
Bebeklerde Kalça Ultrason Tetkikinin Önemi?
Bebeklerde kalça çıkığı hastalığının tedavisinde erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir.Bu nedenle kalça ultrasonografi tetkiki bebeklerde kalça çıkığının tesbitinde ve özellikle bebeğin ilk 3 ay içinde bulunduğu dönemde altın standart olarak kabul edilen çok etkili ve değerli bir tetkiktir.
Bebeklerde kalça ultrason tetkiki ne zaman yapılır?
Özellikle kalça çıkığı bakımından riskli bebeklerde ve klinik olarak bebekte kalça çıkığı için şüphe bulunması durumlarında erken dönemde kalça ultrasonografi tetkiki ihmal edilmemelidir.
Bununla birlikte bebeklerde kalça çıkığı için rutin kalça ultrasonografi tetkikinin bebek 1- 1.5 aylık olduğunda yapılması önerilmektedir.
Tip 1 kalça ultrasonu nedir?
Bebeklerde kalça ultrasonografik incelenmesinde Graf sınıflandırmasına göre Tip 1a olarak nitelendirilmesi , kalçanın tamamen normal , matür yapıda olduğunu belirtir.
Tip 2a kalça ne demektir?
Bebeklerde kalça ultrasonografik incelenmesinde Graf sınıflandırmasına göre Tip 2a olarak nitelendirilmesi, 3 aylıktan küçük bebeğin kalça matürasyonunda, gelişmesinde immature, fizyolojik olarak yetersiz gelişme, gecikme bulunduğunu belirten sınıflandırma tipidir.
Tip 2b kalça ne demektir?
Bebeklerde kalça ultrasonografik incelenmesinde Graf sınıflandırmasına göre Tip 2b olarak nitelendirilmesi , 3 aylıktan büyük bebeğin kalça matürasyonunda yani gelişmesinde displazi yani yetersizlik ,eksiklik ,bozukluk olduğunu belirtir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Kalça Displazisi ( çıkığı ) tedavisi çocuğun yaşına, hastalığın tipine ve derecesine bağlıdır.
Bebeğin Kalça eklemindeki hastalık yenidoğan döneminde Frejka yastığı veya bir bandajın ( Pavlik Bandajı ) , ortezin ( Tubingen Kalça Ortezi ), atelin ( Abduksiyon Ateli) uygulanması ile tedavi edilebilir.
Bandaj ve ortezlerin kullanılmasına rağmen düzelmenin olmadığı hallerde ve gecikmiş çocuklarda kalça çıkığı hastalığı alçılamalar ve çeşitli cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Hastalığında Ailelere Öneriler?
Bebeklerde kalça çıkığı hastalığında erken ve uygun tedavisi ile başarılı sonuçların alınması nedeniyle ailelerin özellikle risk grubunda bulunan bebeklerini kalça ile ilgili olarak tıbbi kontrol yaptırmayı ihmal etmemeleri ,hastalık teşhis edilirse tedaviye başlanması konusunda gecikmemeleri önerilir.
Bebeklerde Gelişimsel Kalça Çıkığı Hastalığı ile ilgili olarak hazırlanan sunumun içeriği ,sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte olup, sadece toplumu bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.E