Kas Hastalıkları Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Paylaş

Kas hastalıkları ya da miyopati, kaslarda kramplara, kasların zayıflamasına, kas kontrolünün kaybedilmesine ve kas seğirmelerine neden olan bir grup hastalığı ifade etmektedir. Günlük yaşam aktivitelerini oldukça kısıtlayıcı olabilen kas hastalıkları, özellikle yürüme, oturduktan sonra kalkmada güçlük ve merdiven çıkma gibi sorunlara yol açabilmektedir. Her yaştan insanı etkileyebilen kas hastalıklarının doğru teşhisi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi önem teşkil etmektedir.

Kas hastalıkları genetik olabilmekle beraber yaşlanma ile birlikte de gelişebilmektedir. Doğrudan kasları etkilediğinden kişinin günlük hayatını önemli ölçüde etkiler. Kas hastalıklarının, genel olarak kas zayıflığı, sertlik ve kramp gibi belirtileri bulunmaktadır. Bununla birlikte, kas hastalıkları altta yatan başka rahatsızlıkların tetiklemesi ile de ortaya çıkabilmektedir.

Kas Hastalıkları (Miyopati) Nedir?

Kaslar, vücudun hareket etmesinde çok büyük öneme sahip önemli yapılardır. Vücutta akla gelebilecek her çeşit hareket; gülme, konuşma, yer değiştirme, oturup kalkma, göz açıp kapama, kalp kasılması ve bağırsak hareketleri benzeri tüm hareketler kaslar sayesinde gerçekleştirilir. İnsan vücudunun en büyük kütlesini oluşturan kas dokusu oldukça önemli bir işleve sahiptir. Kas hastalıkları ya da miyopati, kalıtsal veya bağışıklık sisteminin kas hücrelerine saldırısı sonucunda vücuttaki istemli hareketleri kontrol eden kasların etkilendiği kas hastalıklarını ifade etmektedir.

Kas hastalıklarının birçok türü bulunmaktadır. Ancak bu türler arasından bazıları ön plana çıkar. Kas hastalıkları; kasların zayıflaması, kaslarda kramplara, kas kontrolünün kaybedilmesine ve kas seğirmeleri gibi bir takım sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kas hastalıkları genetik tabanlı olabileceği gibi yaşlanmayla birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Kas hastalıkları doğrudan kas sistemine etki ettiği için günlük yaşam aktivitelerini önemli ölçüde olumsuz etkileyebilmektedir. Bununla birlikte altta yatan bazı diğer hastalıklara bağlı olarak da miyopati gelişebilmektedir.

Kas hastalıklarının temel nedeni birtakım faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu durum, özellikle kas hastalıklarının tedavi ve yönetim yaklaşımları üzerinde etkili olmaktadır. Miyopatiye neden olabilecek temel unsurlar arasında; genetik faktörler, bağışıklık tepkileri, toksin maruziyeti, bazı ilaçların kullanımı ve enfeksiyonlar belirtilebilir. Miyopatinin nedenleri çok geniş bir skalada değerlendirilebileceği gibi kişi özelinde kanıya varabilmek için detaylı bir tıbbi muayene ve de bazı gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.

Miyopati belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği gibi tanı konulması adına mutlaka uzman hekim tarafından detaylı değerlendirme yapılması gerekir. Kas hastalıklarının belirtileri, altta yatan temel nedene, hastalığın türüne ve de şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak; kas zayıflığı, kas ağrısı ve hassasiyet, hareket kısıtlılığı ve yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler gözlenir. Kas hastalıkları tedavisi, hastada görülen belirtilere, kas hastalığı türüne ve altında yatan temel unsura göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kas Hastalıkları Türleri Nelerdir?

Kas hastalıkları kalıtsal olabilmekte veya sonradan ortaya çıkabilmektedir. Kalıtsal tür miyopatiler genellikle ebeveynlerin birinden genetik olarak miras alındığında gözlenmektedir. Bununla birlikte kas hastalıkları oldukça çeşitli olabilmektedir.

Kas hastalıkları türlerine genel olarak şu şekilde değinebiliriz;

  • Distrofi: Kasların genetik unsurlar kaynaklı zayıflaması ile görülen kas hastalığıdır. En sık rastlanan türü Duchenne kas distrofisidir. Belirtileri arasında ise; hareket kısıtlamaları, kalp sorunları ve kas zayıflığı sayılabilir.
  • Miyozit: Kasların iltihabı sonucunda oluşmaktadır. Yaygın olarak rastlanan türleri ise; polimiyozit ve dermatomiyozit olmaktadır. Belirtileri arasında ise; yorgunluk, kas ağrısı, deri döküntüleri ve kas güçsüzlüğü sayılabilir.
  • Polimiyalji romatika: Kaslarda zayıflık, sertlik ve ağrıya neden olan bir hastalıktır. Genel olarak kalça ve omuz kasları etkilenmektedir. Belirtileri arasında ise; kas sertliği, kas ağrısı, halsizlik ve yorgunluk sayılabilir.
  • Miyotonik distrofi: Kasların yavaş bir biçimde kasılmasına ve gevşemesine neden olan genetik bir rahatsızlıktır. Belirtileri arasında ise; kas sertliği, kas kasılmaları, kas güçsüzlüğü ve konuşma zorluğu sayılabilir.
  • Miyastenia gravis: Kaslarda, yorgunluk, zayıflık ve kontrol kaybının görüldüğü bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Belirtiler arasında ise; çift görme, kas güçsüzlüğü, konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğü sayılabilir.

Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

KAS HASTALIKLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kas hastalıklarının belirtileri; hastalığın şiddetine, hastalığın altında yatan nedenlere ve hastalığın şiddetine göre değişebilmektedir. Tüm kas hastalıklarının belirtilerinde bir ya da birkaç belirti ortak olarak görülebilmektedir. Kas hastalıkları ciddi belirtilerle kendisini gösterebilir ve de hastalık hızlı ilerleyerek kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kas hastalıklarının bazı önemli belirtilerine şu şekilde değinebiliriz;

  • Kaslarda güçsüzlük, sertleşme, spazm veya kramp görülmesi
  • Kasların zayıflaması ve incelmesi
  • Kalp sorunları
  • Enerji düşüklüğü
  • Kas ağrısı, kas seğirmeleri
  • Hareket kısıtlamaları
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Solunum problemleri

Bu belirtiler kas hastalıklarının genel belirtileri olarak düşünülebilir. Her hastalıkta olabileceği gibi kas hastalıklarının da kendine özgü belirtileri olabilmektedir. Bu sebeple, belirtilerin görülmesi halinde ilgili uzmana danışılması önemli görülmektedir.

Kas Hastalıkları Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Miyopati tanısı koyabilmek adına çeşitli klinik ve laboratuvar testleri uygulanmaktadır. Tanı süreci genel bağlamda, hastanın belirtilerine, tıbbi öyküsüne ve fiziksel olarak muayenesini içermektedir. Kas hastalıklarının tanısı amacıyla; hastanın tıbbi olarak uzman hekim tarafından değerlendirilmesi, fiziksel muayene ve çeşitli kan testleri uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte; kas aktivitesini ölçen elektromiyografi (EMG) teşhis adına yararlanılan önemli bir testtir. Bu test ile kaslardaki elektriksel aktivite değerlendirilerek kas zayıflığı ve hasar durumu tespit edilebilir. Aynı zamanda, MRI ve BT taramaları gibi görüntüleme yöntemleri ile kas dokusunun detaylı bir biçimde incelenmesi mümkün olabilmektedir.

Kas Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kas hastalıklarının tedavisi hastalığın altında yatan nedene göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavilerin çoğunda genel yaklaşım, fizik tedavi, egzersiz veya çeşitli terapi yöntemlerini içermektedir.

Miyopati tedavisinde tercih edilebilen bazı genel yaklaşımlara şu şekilde değinebiliriz;

  • İlaç tedavisi. Miyopatiyi kontrol altına almak ve belirtilerini hafifletmek adına kullanılabilen çeşitli ilaçlar bulunmaktadır.
  • Fizik tedavi ve egzersiz. Özellikle kas gücünü artırmak, kasları güçlendirmek ve kasların esnekliğini artırabilmek adına özel egzersiz programları uygulanabilir.
  • Diyet ve beslenme. Kas hastalıklarında mümkün olduğunca sağlıklı bir diyet izlenmesi önemli görülmektedir. Özellikle çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliği tedaviye eklenebilir.
  • Solunum tedavisi. Solunum kaslarını da etkileyebilen miyopati bazı hallerde solunum tedavisini de gerektirebilir. Bu tedavi ile solunum kaslarını güçlendirerek, solunum fonksiyonlarını desteklemek hedeflenir.

Bu genel tedavi yaklaşımları ile birlikte özellikle hastanın eğitimine yönelik bilgilendirmelerde önemli görülür. Aynı zamanda kas hastalığını tetikleyen altta yatan başka bir nedenin olması durumunda bu nedenin tespit edilerek öncelikle tedavi edilmesi gerekmektedir.