Bursa Radyasyon Onkolojisi
Dünyada ve de ülkemizde en fazla ölüme sebebiyet veren ikinci hastalık türü kanser olarak bilinmektedir. Günümüzde ise kanser vakalarının görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Kanserle ilgilenen tıbbi birim ise onkolojidir. Radyasyon onkolojisi, kanser hücreleri ve tümörleri üzerindeki etkilerin araştırıldığı ve de tedavi amaçlı iyonize radyasyonun kullanıldığı önemli bir tıbbi uzmanlık dalıdır.
Radyasyon onkolojisi bölümünde tedavi amaçlı radyoterapi uygulanmaktadır. Radyasyon onkolojisi, kanserin tedavisinde radyoterapi ve radyasyon cerrahisi olarak bilinen iki ana tedavi yöntemini kullanmaktadır. Bununla birlikte radyasyon onkolojisi bölümünde; iyonizan radyosyonun kansere etkisi ve tümörlerin davranış biçimleri araştırılmaktadır.
Radyasyon Onkolojisi Nedir?
Radyasyon onkolojisi bölümünde uygulanmakta olan ışın tedavisi (radyoterapi) kanserin önemli bir tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Kanser tedavisinde tek başına kullanılabilen radyoterapi aynı zaman da diğer tedavi yöntemleri ile birlikte de uygulanabilir. Işın tedavisi olarak da bilinen radyoterapi kanserin tedavisi üzerinde etkili görülen yenilikçi ve modern bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.
Radyoterapi yöntemi ile kanser hücrelerinin radyasyon ışınları kullanılarak zarar görmesi ve bu şekilde kanserin tedavisi hedeflenmektedir. Bu tarz radyoterapi uygulamaları radyasyon onkolojisi bölümünün uzmanlık alanına girer ve de bu yöntemle yapılan tedavi uygulamaları radyasyon onkolojisi klinikleri ve uzmanları tarafından yürütülmektedir.
Radyasyon onkolojisi, iyonizan radyasyon kullanılarak yapılabilen her çeşit radyasyon tedavisinin kanser hücreleri ve tümörleri üzerindeki etkisini inceleyen ve bu alanda araştırmalar yürüten önemli bir tıbbi birimdir. Bu biçimde, yüksek dozdaki radyasyon enerjisinin tedavi amaçlı kullanılmasına ‘ışın tedavisi’ veya ‘radyoterapi’ denilmektedir. Özellikle radyoterapi ile verilen yüksek dozlu radyasyonun kanser hücrelerini yok etme veya çoğalmasını engelleyici işlevi bulunmaktadır.
Radyoterapi sürecini yöneten, radyasyon tedavisinde uzman hekimler olmaktadır. Radyasyon onkolojisi uzmanı hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi türünü belirlemekte ve de tedavi sürecini planlamaktadır. Radyasyon onkolojisi uzmanı tedavi sürecini gerekli duyduğu uzmanlarla birlikte yürütmektedir. Tüm kanser hastalarının yaklaşık olarak yüzde 70’i tedavinin herhangi bir aşamasında radyasyon onkolojisi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyabilmektedir.
Radyoterapi halk arasında ‘ışın tedavisi’ olarak da bilinmektedir. Radyasyon onkolojisi bölümünde; radyasyon onkoloğu, radyoterapi teknikeri, hemşire, medikal fizik uzmanı, diyetisyen ve psikolog gibi çok çeşitli tıbbi birimlerden uzmanlar hizmet sunabilmektedir. Bununla birlikte, tümörün ne kadar yayıldığının araştırılması ve evrelenmesi gibi tedavi süreçleri için çok önemli hususlarda, multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilir.
Radyoterapi seanslarının süresi birkaç dakika ile yarın saat arasında sürebilmektedir. Cildin özellikle radyoterapiye maruz kalan bölgesi hassaslaşabilmekte ve daha kolay tahriş olabilmektedir. Ağrısız bir işlem olarak bilinen radyoterapinin genellikle geçici yan etkileri görülmektedir. Ancak bu yan etkiler vücudun tedavi gören bölgesine göre değişebilmektedir. Radyoterapi uygulamasının temel amacı, sağlıklı hücrelere mümkün olabildiğince az zarar vererek kanserli hücreleri yok edebilmektir.
Radyasyon Onkolojisi Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Radyasyon onkolojisi tıbbi biriminde tüm kanser türlerine yönelik tedavi uygulanabilmektedir. Tüm kanser hastalarının yaklaşık olarak %50-70’i hastalıkların herhangi bir döneminde radyasyon onkoloji tedavi yöntemlerinden yararlanabilmektedir.
Radyasyon onkolojisi bölümünün ilgilendiği bazı önemli hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Beyin tümörleri
- Meme kanseri
- Prostat kanseri
- Cilt kanseri
- Gırtlak kanseri
- Kadın hastalıkları kanserleri
- Mesane kanseri
- Akciğer kanseri
- Lenfomalar
- Sindirim sistemi kanserleri
- Yumuşak doku tümörleri
- Baş ve boyun kanserleri
- Rektum kanseri
- Pankreas kanseri
Bununla birlikte, radyasyon onkolojisi bölümü kapsamında uygulanan radyoterapinin olası yan etkileri, tedavinin uygulandığı bölgeye, radyasyonun dozuna, kişinin genel sağlık durumuna ve tedavinin süresine bağlı olarak değişebilmektedir. Radyoterapinin uygulanma süresi her hastada aynı olmamakla birlikte, hastanın tedavi süresini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır.