Bursa İç Hastalıkları (Dahiliye)

Dahiliye

İç hastalıkları temel bir tıbbi birimdir. İnsan sindirim sistemi, akciğer, kalp, böbrek, kanser, kan hastalıkları, romatizmal, hormonal ve alerjik hastalıklar gibi çok çeşitli rahatsızlıklarla ilgilenmektedir.  İç hastalıkları dahiliye olarak da bilinmektedir. Oldukça geniş bir tıbbi alanı kapsamaktadır.  İç hastalıkları uzmanları genellikle diğer disiplinleri de ilgilendirebilen hastalıkların tanı, tedavi ve takibiyle ilgilenmektedir.

Yetişkinlerde görülen iç hastalıkların tanısı, teşhisi ve tedavisi ile dahiliye bölümü ilgilenmektedir. İç hastalıkları bölümünün ilgilendiği rahatsızlıklar çeşitli kategorilerde; kardiyovasküler hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları, gastroenterolojik hastalıklar, endokrin hastalıklar, hematolojik hastalıklar gibi belirtilebilir ve birçok rahatsızlık kategorisi dahil edilebilmektedir.

İç Hastalıkları (Dahiliye) Nedir?

İç hastalıkları veya diğer bir adıyla dahiliye bölümü, yetişkinlerin iç organları ile ilgili hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibi ile ilgilenen, çok geniş bir çalışma alanı olan önemli bir tıbbi birimdir. Genel dahiliye bölümünün ilgilendiği tıbbi alanlar geniş bir alana yayıldığından birtakım yan dal uzmanlıklara ayrılmaktadır.  Yan dal tıbbi birimler; gastroenteroloji (sindirim sistemi), nefroloji (böbrekler), hematoloji (kan hastalıkları), romatoloji (eklem hastalıkları), endokrinoloji (salgı ve hormon sistemi) olarak ayrılabilmektedir.

İç hastalıkları bölümü birçok hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu hastalıklara örnek olarak; tansiyon, karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kansızlık, vitamin-mineral eksikliği ve diyabet gösterilebilir.  Bunların yanı sıra; geriatri (ileri yaş sağlığı) tanısı koyulamayan hastalıklar ve kronik hastalıkların teşhis ve tedavi süreçleri de iç hastalıkları alanına girebilmektedir.

İç hastalıkları bölümünde 15 yaş ve üzeri tüm hastaların teşhis, tedavi ve takibi yapılmaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan ve yaş, cinsiyet, genetik faktörler ve önceden geçirilmiş hastalıklar konularında risk altında görülen kişilerde rutin kontroller için dahiliye bölümüne danışabilmektedir.

İç hastalıkları bölümünde, ayrıntılı bir şekilde kişinin fiziki muayenesi yapılır ve hastanın öyküsü dinlenilmektedir. Akabinde hastanın şikayetleri doğrultusunda gerekli tahlil, tetkik, inceleme ve değerlendirmeler yapılabilmektedir.  Bu değerlendirmelerin sonucunda bütüncül bir tedavi yaklaşımıyla uygun tedavi planı belirlenir. Cerrahi tedavinin gerektiği durumlarda ise kişi cerrahi branşlara yönlendirilir.

İç Hastalıkları (Dahiliye) Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?

İç hastalıkları bölümü birçok farklı sistemden hastalığın tedavi edilebildiği bir bölümdür. İç hastalıkları bölümünde tedavi edilebilecek birtakım genel hastalık kategorilerine şu şekilde değinebiliriz;

  • Nefrolojik hastalıklar
  • Gastroenterolojik hastalıklar
  • Endokrinolojik hastalıklar
  • Romatolojik hastalıklar
  • Hematolojik hastalıklar

Bununla birlikte, genel dahiliye bölümünün uzmanlık alanına giren ve bu bölümde teşhisi ve tedavisi yapılabilen bazı hastalıklara da şu şekilde değinebiliriz;

İç Hastalıkları Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vücut içerisindeki organları ilgilendiren hastalıkların ortaya çıkması sonucunda iç hastalıkları bölümüne başvurulur. Semptomların tespit edilmesiyle teşhis ve tedavi aşamasına geçilmektedir. İç hastalıkları bölümünde yararlanılan bazı önemli tanı yöntemlerine şu şekilde değinebiliriz;

  • Kan tetkikleri
  • ERCP
  • Karaciğer biyopsisi
  • Periferik yayma ve kan hücrelerinin mikroskobik olarak incelenmesi
  • Sindirim sisteminin kamera ile incelenmesi

İç hastalıkları tıbbi birimi aynı zamanda birçok farklı hastalığın tedavi edilebildiği bir branştır. Yapılan çeşitli tetkiklerin akabinde semptomlara neden olan hastalık belirlenir. Hatalıkların tespit edilmesi sürecinde diğer branşlarla koordineli çalışmak gerekebilmektedir. Hastalığın türü, şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu gibi unsurlar tedavi sürecinde etkili olmaktadır.

İç hastalıkları bölümünde yararlanılan bazı önemli tedavi yöntemlerine şu şekilde değinebiliriz;

  • İlaç tedavisi (enjeksiyon, hap, serum vb.)
  • Özel tedavi tekniklerinin kullanılması (kolonoskopi, ERCP vb.)
  • Diyaliz tedavisi
  • Kök hücre nakli
  • Çeşitli tedavi yöntemleri ile ilgili danışmanlık
Paylaş

Akdeniz Ateşi Nedir? Akdeniz Ateşi Belirti ve Tedavisi Nasıl Olur?

Anemi (Kansızlık) Nedir? Neden Olmaktadır ? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

B Vitamini Nedir? Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Faydaları Nelerdir?