Bursa Göğüs Hastalıkları
Göğüs hastalıkları bölümü, solunum sistemi ve göğüs boşluğu rahatsızlıkları ile ilgilenen tıbbi birimdir. Akciğerler, göğüs zarları, bronşlar, solunum kasları, mediasten ve göğüs bölgesinde yer alan diğer organlar göğüs hastalıkları bölümünün ilgi alanına girmektedir. Pulmonoloji olarak da bilinen göğüs hastalıkları bölümünde uzmanlaşan hekimlere aynı zamanda pulmonolog denilmektedir.
Göğüs hastalıkları bölümünde, astım, bronşit, zatürre, alerjik hastalıklar, KOAH, uyku sırasında yaşanan solunum rahatsızlıkları ve tüberküloz gibi ciddi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi mümkün olmaktadır. Bununla birlikte sigaranın bırakılması gibi konularla da ilgilenilmektedir.
Göğüs (Akciğer) Hastalıkları Birimi Nedir?
Solunum sistemi vücut için hayati bir öneme sahiptir. Solunum sistemi temel olarak solunan havanın vücut içinde takip ettiği doku ve organları kapsamaktadır. Solunum sistemini oluşturan yapılara; burun ve ağız, soluk, gırtlak, geniz, bronşlar, soluk borusu ve akciğerler olarak değinilebilir. Solunum sistemi ve göğüs boşluğunu ilgilendiren hastalıklarla ilgilenen tıbbi bölüm göğüs (akciğer) hastalıkları birimidir.
Bununla birlikte, göğüs hastalıkları bölümü, akciğerler, akciğerlerin çalışma fizyolojisi ve onunla yakından alakalı olan kalp, solunum kasları, diyafram gibi vücudun çeşitli doku ve bölgelerini de kapsamına almaktadır. Göğüs hastalıkları tıbbi birimi, tıbbi bölümler içinde ayrı bir ana bilim dalıdır. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıllık eğitim alan uzmanlar tarafından yürütülmektedir.
Solunum sistemi rahatsızlıkları ile göğüs hastalıkları uzmanları ilgilenmektedir. Solunum sistemini etkileyebilen herhangi bir rahatsızlık akciğerlerin çalışmasında problemler yaratarak; horlama, hırıltılı solunum, öksürük, balgam, göğüs ve yan ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ateş ve gece terlemesi gibi belirtilere neden olabilmektedir. Akciğer ile ilgili olabilecek birçok rahatsızlığın tanı ve tedavisi göğüs hastalıkları bölümünde yapılabilmektedir.
Göğüs hastalıkları bölümünde birçok rahatsızlığın tanı ve tedavisi yapılabilmektedir. Bu hastalıklardan başlıcaları; solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, akut enfeksiyonlar, KOAH, akciğer kanseri, sigara ile mücadele ve astım gibi yaygın ve ciddi sağlık problemleridir.
Göğüs (Akciğer) Hastalıkları Birimi Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?
Günlük aktivitelerden kişiyi alıkoyan, yaşam kalitesini düşüren ve gerçekten ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilecek, solunum sistemi ve akciğerlerde meydana gelen pek çok hastalık bulunmaktadır. Solunum sistemi ve akciğerlerde meydana gelebilecek rahatsızlıkların bazı önemli belirtileri; hırıltılı solunum, balgam, öksürük, halsizlik, ateş ve sırt ve omuzlarda oluşan ağrılar olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Yaygın olarak görülebilen göğüs hastalıklarına şu şekilde değinebiliriz;
Zatürre (Pnömoni): Zatürre çok ciddi bir enfeksiyondur. Akciğerlerin mikrobik olarak iltihaplanmaları neticesinde meydana gelen zatürre, özellikle sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Hastaneye veya yoğun bakıma yatışı gerektirecek kadar ağır seyredebilen zatürreden korunmak için uygulanan çeşitli aşılar bulunmaktadır.
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı): Bronşların ve hava keseciklerinin yapısının bozulması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olan KOAH yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Genellikle 40 yaştan sonra ortaya çıkan ve akciğer kapasitesinin büyük ölçüde kaybıyla sonuçlanabilen rahatsızlığın en önemli belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığı olmaktadır.
Akciğer Kanseri: Ülkemizde ve dünyada yaygın görülmekte olan kanser türlerinden biri akciğer kanseridir. Diğer kanser türlerine göre çok daha fazla ölüme sebebiyet vermektedir. Son derece sinsi ilerleyebilen akciğer kanserinin en önemli nedeni olan sigara gösterilmektedir.
Astım ve alerji: Kronik bir rahatsızlık olan astım ve alerji, hava yollarının tıkanıklığı ve aşırı hassasiyet durumlarıyla kendisini göstermektedir. Özellikle astım ülkemizde yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda ve gençlerde görülen astım, genellikle alerjik yatkınlığa bağlı olarak gelişim gösterir.
Bunlarla birlikte diğer bazı göğüs hastalıklarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
- Uyku apnesi
- Akciğer embolisi (pulmoner emboli)
- Akciğer sönmesi (Pnömotoraks)
- Akciğer fibrozu
- Akciğer sirozu
- Tüberküloz
- Plevral rahatsızlıklar
- İnterstisyel akciğer hastalıkları
- COVID-19 ve buna bağlı gelişen rahatsızlıklar
- Bronşit