Bursa Üroloji

Üroloji, eski adıyla bevliye, kadın ve erkeklerin üriner sistemleri ile erkeklerin üriner sistemlerini inceleyen tıbbi birimdir. Üroloji bölümü; böbrekler, mesane, üretra, testisler, penis, prostat bezi ve skrotum gibi organlara ilişkin tüm rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Bununla birlikte, böbreküstü bezlerinin cerrahi tedavisi de ürolojinin alanına girmektedir.

Üroloji bölümü, hem yetişkin hem de çocuk yaştaki hastalarla ilgilenmektedir. Üroloji bölümünde, açık cerrahi operasyonların yanı sıra endoskopi ve laparoskopi gibi yöntemlerle kapalı ameliyatlar da gerçekleştirilebilir. Üroloji bölümünde, Androloji, Üroonkoloji ve Rekonstrüktif Üroloji, Taş hastalıkları ve Endoüroloji, Fonksiyonel Üroloji ve Nöroüroloji olmak üzere 4 ana branşta ve daha birçok alt branşta teşhis ve tedavi hizmeti sunulabilmektedir.

Üroloji Nedir?

Üroloji veya diğer adıyla bevliye, erkek ve kadınlarda idrar yolları ve organları ile erkek üreme organlarını kapsayan ve bu kapsamda meydana gelebilecek rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisinde rol oynayan önemli bir tıbbi birimdir. Üroloji kapsamında ilgilenilen rahatsızlıkların medikal ve cerrahi tedavisi mümkün olabilmektedir.

Üreme sistemi ve idrar yollarını ilgilendiren rahatsızlıkların tümüne verilen isim ‘ürogenital bozukluklar’ olarak bilinmektedir. Üroloji bölümü hem idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonları hem de üriner sisteme ilişkin cerrahi müdahaleleri içermektedir. Üroloji sistemi, erkeklerde daha çok üreme ve boşaltım sistemini ilgilendirmekte, kadınlar da ise daha çok boşaltım sistemi rahatsızlıklarını kapsamaktadır.

Üroloji tıbbi biriminde hizmet veren üroloji uzmanları, altı yıllık tıp eğitiminin akabinde beş yıl üroloji eğitimi almış uzman hekimlerdir. Konusunda tecrübeli ürologlar, gerekli hallerde hastaların tanı ve tedavisi amacıyla ihtiyaç duyulan cerrahi müdahalelerde bulunabilmektedir. Üroloji, kendi içerisinde bazı alt dallara ayrılmaktadır. Ürolojinin alt dallarına genel olarak şu şekilde değinebiliriz;

  • Çocuk ürolojisi: Sünnet, inmemiş testis (testisin yerinde olmaması), hipospadias (peygamber sünneti), VUR (böbreğe idrar kaçağı), enürezis nokturna (gece yatağı ıslatma), hidrosel (testis etrafında sıvı birikmesi) cerrahi tedavileri
  • Androloji; Erkek infertilitesi (kısırlık), erektil disfonksiyon (penisin sertleşmemesi), prematür ejekülasyon (erken boşalma), varikosel (testis damarlarının genişlemesi) cerrahi ve medikal tedavileri
  • Endoüroloji; Böbrek, üreter, mesane, prostat hastalıkları endoskopik- kapalı cerrahi girişimleri
  • Kadın ürolojisi: İnkontinans (idrar kaçırma) medikal ve cerrahi tedavileri
  • Ürolojik Onkoloji: Böbrek, mesane, prostat, testis kanserleri açık ve kapalı ameliyatları

Bununla birlikte, üroloji bölümünde uygulanan bazı tanı ve tedavi yöntemleri; immünoterapi, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrason, ürodinami testi, PSA testi, genetik testler, sistoskopi, prostat biyopsisi, kan testleri ve idrar testleri olarak belirtilebilir.

Üroloji Hangi Hastalıklar ile İlgilenir?

Üroloji bölümünde genel olarak; böbrek, idrar yolları, mesane ve prostat rahatsızlıkları, kısırlık tedavisi ve ürolojik cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Genel üroloji alanı dışında, ürolojinin özelleşmiş alanlarında kapsamlı hizmet sunulabilmektedir.

Üroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklara genel olarak şu şekilde değinebiliriz;

Bununla birlikte çocukları ilgilendiren bazı önemli ürolojik rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;

  • Alta idrar kaçırma
  • Penis hastalıkları
  • İdrar yolu yapısı ile ilgili problemler ve tıkanıklıklar
  • Sünnet derisindeki şişlik ve/veya kızarıklık
  • İnmemiş testisler

Ürolojik rahatsızlıkların teşhis edilmesi amacıyla uygulanabilecek birtakım önemli testlere de şu şekilde değinebiliriz;

  • Enfeksiyon saptanması amacıyla gerçekleştirilen idrar testi
  • Prostat spesifik antijen (PSA) testi
  • Üriner sistemin çalışmasının değerlendirilmesi amacıyla kullanılan kan testleri
  • Ultrason (üriner sistem USG, doppler usg, transrektal usg)
  • Hastalığın yerinin saptanması ve kanser hastalarında tanı ve evreleme amaçlı yararlanılan tomografi ve MRI
  • İdrar yolunun ve idrar kesesinin görüntülenebilmesi amacıyla yararlanılan sistoskopi uygulaması
  • Mesane içi basınç ve hacim ölçümü için gerekli ürodinamik testler
  • Kanser riskine karşı endoskopik ya da ultrason eşliğinde veya prostat biyopsi semen analizi
  • İdrar akışı – UROFLOW testi

Üroloji kliniğinde yürütülen tüm hizmetler alanında uzman hekimler, tecrübeli yardımcı sağlık personelleri ve güncel tıbbi donanım mevcudiyetinde gerçekleşmektedir.

Paylaş

Andropoz Nedir? Belirtileri Nasıl Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?