Başdönmesi (Vertigo) Sebepleri ve Tedavisi

Paylaş

SİZİN İÇİN BURADAYIZ

Öneri ve Şikayetlerinizi Bize Yazın

* Bu alanlar gerekli

Vertigo; kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi anlamına gelmektedir. Vertigo bir hastalık değil, hastalığın belirtisidir. Her yaşta görülebilir, tedavi edilmediği taktirde hastanın günlük yaşantısını oldukça etkileyebilmektedir.

Vertigo hafif bir baş dönmesi ve dengesizlik hissi şeklinde olabileceği gibi, çok şiddetli, yataktan kalkamaz hale getirebilecek kadar ağır bir tablo ile karşımıza çıkabilir. Vertigoya neden olan hastalıkların cinsine göre kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı gibi belirtiler veya bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak gelişmiş ise ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri de beraberinde görülebilir.

Başdönmesi sebepleri nelerdir?

1. Kulağa bağlı nedenler:

Kulak, tüm vertigoların % 75’inden sorumlu olan organdır. Meniere hastalığı, Vestibüler Nörit, pozisyonel vertigo, kulağın akıntılı kronik hastalıkları, işitme kaybı ile giden kulak hastalıkları, viral bir enfeksiyon sonrası denge sinirinin etkilenmesine bağlı kulak hastalıkları bunlardan bazılarıdır.

2. Travmalar:

Kafatasında meydana gelen, iç kulağı da etkileyen bir kırık sonrasında oluşan baş dönmeleri.

3. Enfeksiyon:

Özellikle şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak kaynaklı baş dönmeleri meydana gelebilir. Daha ciddi enfeksiyonlarda, beyin zarının iltihaplanmasına neden olan durumlarda bulantı-kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.

4. Nörolojik hastalıklar:

Multipl Skleroz, çeşitli beyin tümörleri, Parkinson hastalığı vb. hastalıklar sinir sistemini etkileyerek dengenin bozulmasına neden olur.

5. Alerjik nedenler:

Özellikle alerjik bünyeli insanlarda polen ve alerjik ortama bir cevap olarak vertigo atakları oluşabilir.

Başdönmesi hastalıkları nelerdir?

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesinin ilki ve en sık görülenidir. Hastalığın nedeni iç kulakta bulunan ve yer çekimini algılamamızı sağlayan küçük kalsiyum kristallerinin (kanalitler) iç kulakta yapışık olarak durdukları bölgeden koparak iç kulak sıvısı içinde serbest kalmaları sonucu baş hareketleri ile ortaya çıkan baş dönmesi şeklindedir. Tanısı fizik muayene ile konulup repozisyon manevraları ile tedavisi yapılır.

Meniere hastalığı: İç kulakta yer alan yarım daire kanallarındaki sıvıda istenmeyen bir artışa bağlı olarak gelişen baş dönmesi, kulak çınlaması ve giderek belirginleşen işitme azlığı ile seyreder. En önemli özelliği ataklar halinde baş dönmesidir. Her yaşta görülebilmesine rağmen 40 yaş civarında başlaması daha sıktır. Tedavide temel prensip iç kulak sıvı dolaşımını sağlamak ve basıncın artmasını önlemektir. Hastaların büyük kısmında tıbbi tedavi ile şikâyetlerin giderilmesi mümkün olabilmektedir. Tedavi hastalığın muhtemel nedeni, şikayetlerin sıklığı, şikayetlerin şiddetine göre değişir. Tedavide kullanılan başlıca ilaçlar; damar genişleticiler, idrar söktürücüler, steroidler, yatıştırıcı ilaçlardır.

Vestibüler nörit (Denge sinirinin mikrobik olmayan iltihabı): Genellikle mevsim geçişlerinde görülen, bazı virüslerle ilişkisi olduğu düşünülen, düşük şiddetli, ancak uzamış vertigo atağı ile seyreder. Baş dönmesi çok şiddetli olduğu için bu dönemde hastalar yatırılarak tedavi edilmelidir. İlk etapta hastaya damar içi verilecek ilaçlarla tedaviye başlamak önemlidir. İlaç tedavisiyle birkaç hafta içinde yavaş yavaş iyileşme görülür.