Bursa Ortopedi ve Travmatoloji
Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları üzerinde yoğunlaşan Ortopedi ve Travmatoloji bölümü, birçok alt dalıyla geniş skaladaki hastalıkların tanı ve teşhisinin yapıldığı tıbbi bir birimdir. Ortopedi ve travmatoloji bölümünün ilgi alanına başlıca; kollar, bacaklar, kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları, leğen kemiği bölgesi ve omurga gibi vücut yapıları girmektedir.
Genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü ile koordinasyonlu olarak çalışılan ortopedi ve travmatoloji bölümünde çeşitli protez işlemlerden el cerrahisine kadar birçok işlem yapılabilmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji bölümü uzun yıllardır süregelen ve günümüzdeki modern teknoloji imkanlarıyla oldukça gelişen tıbbi bir birimdir.
Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü; eklem, kas, kemik, tendon ve bağ doku gibi kas ve iskelet sistemi ile ilgili rahatsızlıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen önemli bir tıbbi bölümdür. Vücudumuzun hareket sistemi çok karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, herhangi bir hasar alması durumunda yaralanma veya rahatsızlıkta kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Bu sebeple, ortopedi ve travmatoloji bölümü aynı zamanda hareket kabiliyetinin korunması ve iyileştirmesi adına gerekli önlemlerin alınmasıyla da ilgilenmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji bölümünde; doğuştan gelen anomaliler, yaralanmalar, kırıklar, çıkıklar, tendon ve bağ yaralanmaları, eklem ağrıları ve diğer birtakım ortopedik rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi yürütülmektedir. Ortopedi ve travmatoloji bölümü, başta çocuklar, yaşlılar ve sporcular olmak üzere her yaştan insan için teşhis ve tedavi imkanı sunmaktadır.
Ortopedi bölümünde çok çeşitli işlemler yürütülmektedir. Bunlar arasında; el cerrahisi-mikrocerrahi, omurga hastalıkları ve cerrahisi, ayak bileği cerrahisi, diz cerrahisi, bacak eşitsizlikleri ve boy uzatma tedavisi, omuz cerrahisi, onkolojik cerrahi, spor travmatolojisi ve pediatrik cerrahi sayılabilir. Ortopedi ve travmatoloji bölümünde kullanılan çok çeşitli tanı ve tedavi yöntemleri mevcuttur.
Bununla birlikte sık olarak; menüsküs yırtıkları, kıkırdak aşınması ve bağ yırtılması gibi işlemlerde ortopedi ve travmatoloji bölümünde yürütülmektedir. Ayak bileğinde kıkırdak lezyonlarına yönelik artroskopik girişimlerin yapılması da bu bölüm kapsamındadır. Ortopedi ve travmatoloji bölümü, sıkça fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüyle koordineli çalışmakta ve de gerekli olduğu durumlarda diğer tıbbi birimlerle de iş birliği yapılmaktadır.
Ortopedi ve Travmatoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü, kas ve iskelet sistemindeki doğuştan veya sonradan ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenmektedir. Ortopedi ve travmatoloji bölümünün ilgilendiği bazı önemli rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;
- Kemik kırıkları
- Boyun fıtıkları
- Bel fıtıkları
- Bacak eşitsizlikleri
- Artroskopi ve spor yaralanmaları (diz-omuz)
- Omurga cerrahisi
- Çocuk ortopedisi ve travmatolojisi
- Ayak ve ayak bileği cerrahisi
- Doğumdan gelen kalça çıkıkları
- Menüsküs yaralanmaları
- Eklem ağrıları
- Romatizmalar
- Sinir sıkışmaları
- Ortopedik onkoloji
- Omuz ve dirsek cerrahisi
- Ekstremite cerrahisi
- Kalça kırıkları
- El ve üst ekstremite cerrahisi
- Skolyoz
- Üst ekstremite cerrahisi
- Kifoz
- Lif kopmaları
- Topuk dikeni
- Tenisçi dirseği
- Siyatik
- Tetik parmak hastalığı
- Eklem bağlarındaki burkulmalar ve ezilmeler
Ortopedi ve travmatoloji bölümünün ilgilenmiş olduğu hastalık çeşitleri oldukça geniştir. Bu rahatsızlıkları genel olarak sınıflandırmak gerekirse; sporcularda görülen ortopedik rahatsızlıklar, çocuklarda görülen ortopedik rahatsızlıklar, cerrahi müdahale gerektiren ortopedik hastalıklar ve yaşlılarda görülen ortopedik rahatsızlıklar olarak belirtebiliriz.
Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü hastalıkları tanısı için detaylı bir fiziki muayene gerekmektedir. Kişinin şikayetleri doğrultusunda ve de yapılan fiziki muayene neticesinde birtakım ön bilgiler edinilir fakat bazı durumlarda kemik, kas ve bağ dokunun görüntülenmesi büyük önem teşkil etmektedir. Çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılarak ortopedi ve travmatoloji bölümü rahatsızlıklarının tanısını konulabilmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji bölümünde kullanılan çeşitli tanı yöntemlerine şu şekilde değinebiliriz;
- Radyografiler (X- ışınları)
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
- Bilgisayarlı tomografi (BT)
- Ultrasonografi
- Elektromiyografi (EMG)
- Kan testleri
- Kemik taraması
- Artroskopi
- Biyopsi
- Fonksiyonel testler
Ortopedi ve travmatoloji bölümü hastalıklarının tedavisinde çok çeşitli yöntemlerden yararlanılmaktadır. Uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde; hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın gidişatı önem teşkil eder. Hastanın detaylı muayenesi yapılıp gerekli teşhisin konulmasından sonra uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji bölümünde yararlanılan bazı önemli tedavi yöntemlerine şu şekilde değinebiliriz;
- Fizik tedavi
- İlaç tedavisi
- Protezler
- Cerrahi müdahaleler
- Ortez ve protezler
- Dökümanter tedavi
- Kök hücre tedavisi
- Robotik protez cerrahisi