Bursa Gastroenteroloji

Gastroenteroloji bölümü sindirim sistemini ilgilendiren; ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, safra yolları, karaciğer ve pankreası da içerisine alan hastalıklarla ilgilenen önemli bir tıbbi birimdir. Birçok sindirim sistemi hastalığının tanı ve tedavisi ile gastroenteroloji bölümü ilgilenmektedir.

Gastroenteroloji bölümü uzman hekimleri; karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreasın sindirim fonksiyonları, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu alanı ilgilendiren rahatsızlıkların söz konusu olduğu durumlarda mutlaka gastroenterologlara danışılmalıdır.

Gastroenteroloji Nedir?

Gastroenteroloji tıbbi biriminin çalışma alanı oldukça geniştir. Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreası da kapsayan sindirim sistemini ilgilendiren tüm hastalıkların tanı ve teşhisi gastroenteroloji bölümünde yürütülmektedir. Gastroenteroloji alanında hizmet veren uzman hekimlere ise gastroenterolog denilmektedir.

Sindirim sistemi içerisinde yer alan organları ilgilendiren hastalıkların teşhis ve tedavilerinin yanı sıra birtakım endoskopik uygulamalarda gastroenteroloji bölümünde yapılabilmektedir. Özellikle, safra yolları, pankreas, mide, ince ve kalın bağırsakların görüntüleme işlemleri yaygın olarak uygulanmaktadır. Gastroenteroloji bölümünde görev yapan uzman hekimler, tıp eğitimlerinin ardından 8 yıla yakın uzmanlık eğitimi aldıktan sonra bu unvanlarını kazanırlar.

Gastrointestinal sistem organlarına ilişkin kanser ve benzeri ciddi hastalıklar ve bununla birlikte karaciğer için yaygın olarak uygulanmakta olan biyopsi işlemleri de gastroenteroloji bölümünde yürütülmektedir. Gastroenteroloji bölümün de teşhis amacıyla kullanılan yöntemler genellikle endoskopik tanı yöntemleridir. Bu yöntemlerden mide için olanı gastroskopi, kalın bağırsak için olanı da kolonoskopi olarak bilinmektedir.

Bunlarla birlikte, gastroenteroloji teşhis yöntemleri arasında biyopsi, ERCP, Ph-metri ve sigmoidoskopi gibi yöntemlerde yer almaktadır. Aynı zamanda, gastroenteroloji cerrahisi olarak bilinen alanda ise sindirim sistemindeki çeşitli hastalıkların cerrahi tedavileri yapılabilmektedir. Kanser, kolit, safra kesesi, pankreas, karaciğer hastalıkları, obezite ve reflü gibi rahatsızlıkların cerrahi yöntemlerle tedavileri mümkün olabilmektedir.

Gastroenteroloji bölümünde her organa göre değişebilen tanı ve tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Gastroenteroloji bölümü kapsamında hem hastalıkların teşhisi hem de tedavisi amacıyla uygulanan başlıca işlemler; endoskopi ve kolonoskopi olarak belirtilebilir.

Gastroenteroloji Bölümünün İlgilendiği Hastalıklar Nelerdir?

Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar oldukça çeşitlidir. Yemek borusu ve mide hastalıkları, bağırsaklara bağlı olarak gelişim gösteren rahatsızlıklar, pankreas, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklara örnek olarak verilebilir.

Sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalığın belirtisi birbirlerine benzer olabilmektedir. Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar genellikle yaygın olarak gözlenebilen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların tanısı ve tedavisi gastroenteroloji bölümünde yürütülmektedir. Gastroenteroloji bölümünü ilgilendiren başlıca rahatsızlıklara şu şekilde değinebiliriz;

  • Mide hastalıkları (gastrit, ülser, reflü, mide fıtığı, mide kanseri vb.)
  • Gastrointestinal kanal hastalıkları (mide yanması, yutma güçlüğü, reflü, ağız kokusu, özofagus kanseri vb.)
  • Bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, crohn hastalığı, çölyak hastalığı, polipler, spastik kolon vb.)
  • Kolon hastalıkları (anal fissürler, kabızlık, hemoroid, apse, kolon kanseri, irritabl bağırsak sendromu vb.)
  • Rektum hastalıkları (anal kaşıntı, anal fistül, apseler, hemoroid ve hemoroide bağlı kanamalar vb.)
  • Karaciğer, safra ve pankreas hastalıkları (karaciğer kanseri, karaciğer sirozu, hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D, karaciğer apseleri, akut pankreas, kronik pankreas, pankreas kanseri, safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı, safra kesesi polipi vb.)

Bunlarla birlikte, gastroenteroloji tıbbi birimi kapsamında tanı ve tedavi amacıyla uygulanmakta olan başlıca işlemlerin kolonoskopi ve endoskopi olduğuna değindik.

Bu önemli işlemlere kısaca değinmek gerekirse;

Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun incelenmesini sağlayan bit yöntemdir. Esnek, yumuşak ve de parmak kalınlığındaki bir tüp ile rektum ve kalın bağırsak incelenir. Kolonoskopi birçok nedenle uygulanabilmektedir. Öncelikli nedenleri; kanser taraması, daha önce polip alınmış kişilere kontrol amacıyla, kanama nedeni ile, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle ve kalınbağırsak operasyonlarından önce veya sonrasında olarak sıralanabilir.

Endoskopi (Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): Parmak kalınlığındaki esnek bir tüp yardımı ile ağızdan girilerek, yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesini sağlayan yöntem endoskopidir. Birçok amaç için endoskopi uygulanabilmektedir. Öncelikli nedenleri; üst gastrointestinal kanamaların teşhi ve tedavisi, dirençli mide ağrısı, yemek borusu ve mide kanserinin tespit edilebilmesi, biyopsi alınması ve polip alınması olarak belirtilebilir.

Paylaş

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pankreas Kanseri Nedir? Belitileri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?